5 лесни стъпки овладяват тревожността

Овладеем ли тревожността, ще активизираме защитните сили на организма и той ще победи сам болестите

 

тревожност

Но специалистите са единодушни, че най-големият враг на защитните сили на организма е стресът. Ето и съветите им как да се справим с него.

1. Стимулирайте мозъка си. Американската физиоложка Мариан Деймънд твърди, че има пряка връзка между центровете на мозъка, отговарящи за планиране, памет и абстрактно мислене. В същото време те са свързани със запщтните бариери на организма. Ако мозъкът включи дори само една своя защитна функция, това ще доведе до повишаване на имунитета. Следователно тренираме ли паметта си, ще се справяме по-лесно с болестите.

2. Бъдете общителни. Друг физеолог – Бари Битмън, стига до следното откритие. Общуването с близките, тяхната подкрепа и внимание могат пряко да влияят на имунната система и да я повишат. С експеримент той доказал, че хора, които често се срещат с приятели и роднини, боледуват много по-малко в сравнение с по-необщителните хора. Психолозите провеждат и така наречената контактна терапия, при която е важно докосването. То стимулира активността на Т-клетките, които са способни да унищожат не само вирусите, а и раковите образования.

3. Живейте в тишина. Всеки шум може да доведе до напрежение на мускулите. Това често провокира спазми и високо кръвно налягане. Научни изследвания на Корнуелекия университет показват, че хората, работещи при силен шум, имат повишено ниво на адреналина и снижен имунитет. Още по-големи вреди на здравето може да донесат сигналните звуци на полицейски коли или линейки.

4. Слушайте музика. Само че тя не трябва да е много агресивна, ако искате да повиши имунитета ви. Важно е да гали слуха ви. Канадски учени посочват редица данни, според които хора със стресова работа като хирурзите значително се успокояват под звуците на музика. Още по-добри са показателите на самите изпълнители.

5. Бъдете оптимисти. Отдавна се знае, че оптимистите живеят по-дълго от песимистите. С изследване е потвърдено, че разликата достига до цели 12 години. Психоложката Ана Марсланд доказва с експеримент, че тъжните и унили хора, които често нервничат и реагират остро на стрес, имат слаба имунна реакция. Едва ли ще можете изцяло да промените характера си, но поне опитайте да гледате по ведро на живота и не се впрягайте от дреболии, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар