Знаете ли за какво да внимавате, когато купувате имот?

промоции

Най-важните неща, които трябва да знаете, когато решите да купувате апартамент или къща от частно лице, ще ви помогнат да избегнете някои клопки.

Първото и основно действие е да видите имота. Предполагаме сте наясно, че снимките, които публикуват агенциите за недвижими имоти при рекламирането им, не отразяват действителното състояние. Или поне не показват скритите дефекти.

Съберете, анализирайте и прегледайте документите, необходими за сделката. Независимо дали сте се доверили на посредническа агенция, която защитава вашите интереси, трябва да сте наясно, че в този бранш в България работят много некомпетентни хора, които се учат „в движение”.  Специално за документите може да се консултирате с адвокат, тъй като е важно да се установи „чистотата” на имота. Това означава да се открият всички лица, които са съсобственици или имат право на ползване на апартамента или къщата. Важно е да се знае колко пъти е препродаван този имот откакто е построен. При повече от три пъти смяна на собственика в рамките на последните 1-2 години – може да има съмнение за имотна измама. Много е полезно да се говори със съседите. В тези разговори можете да получите информация, например, ако има наематели, но те в момента не присъстват. Апартаментът може да е бил заложен в заложна къща и да са идвали „на посещение” едни яки момчета, които да си искат дълга. В такъв случай може и да купите нещо, което няма как да ползвате.

Изготвянето на предварителен или окончателен договор за покупко-продажба трябва да възложите на професионалист. Това ще сведе до минимум възможните рискове от сделката.

Освен това можете да поискате техническа експертиза на жилището, тъй като е важно да знаете в какво състояние са водопродовната и канализационна инсталация, ел инсталацията или кога е сменяна дограмата, каква е мазилката и др.п. Запознайте се със сметките, които се плащат за консумативи, за да имате представа за размера на разходите и особено за това дали имотът няма натрупани задължения.

Никога не подписвайте документи, които не сте прочели внимателно. Искайте копие от подготвените документи и ако имате някакви въпроси, задайте ги на посредника или адвоката, който ви представлява.

При закупуване на апартамент с ипотека никога не изплащайте всички пари на ръка на продавача. Сделката се извършва в крадитиращата институция – банката, а само разликата се изплаща на продавача, след като сделката с банката приключи! Ако имате добър посредник, това ще ви бъде обяснено.

За съжаление не е възможно да ви запознаем с всички нюанси на имотните сделки, а и всяка сделка сама по себе си е уникална. Преди да направите сделката, претеглете плюсовете и минусите, защото залогът е голям и неграмотно извършената операция може да ви донесе последствия, с които да не можете да се справите години наред.

 

Бактериите в къщи

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар