Деца-хипертоници: защо се случва това?

Woman holding cough syrup to give to daughterВисокото кръвно налягане, което все по-често се среща в детската възраст, е резултат от съвременната диета на подрастващите. В храната им има твърде много сол.

До този извод достигнаха учени от Харвард, след като изследваха голям брой деца и тийнейджъри на възраст от 8 до 17 години. Хипертония развиват 27% повече млади хора в сравнение със същите възрастови групи отпреди 10 години, съобщава medikforum.ru.

Учените са убедени, че отключването на болестни процеси е свързано с въздействието на натрия – той се съдържа в готовите хранителни продукти с голямо количество сол. Рискът от скокове на артериалното налягане се увеличава с до 36% от солените храни, отчитат изследователите.
Над 80% от децата, обхванати от изследването, приемали повече от 2300 милиграма натрий дневно при препоръчана максимална доза от 1500 милиграма. И тези стойности за жалост ще растат, защото с привикването идва потребността от увеличение на дозата. Колко опасно е това не съзнават нито родителите, нито производителите от хранителния бранш.

Харвардската група е започнала своите наблюдения през 1988 година. В първото изследване били обхванати 3200 деца и здравословното им състояние било проследявано до 1994-а. В следващия етап за периода 1999-2008 година наблюденията включили 8300 деца, а в момента се реализира трети етап. Категоричните изводи са, че случаите на хипертония в детска възраст нарастват и че това е свързано основно със солената храна. Високото кръвно налягане е рисков фактор за развитие на диабет, бъбречни заболявания, инфаркт и инсулт.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар