Дините и пъпешите са здравословно чудо

Включването на дините и пъпешите във всекидневното меню, особено на деца и възрастни, има много добър здравословен ефект. Те са с високо съдържание на вода – около 90%, съдържат голя­мо количество захари (глав­но фруктоза, захароза и глюкоза). От витамините най-голямо е количеството на витамин С, но са богати и на витамини от групата В (В1 и В2), както и на никотинова киселина и витамин PP. По-високо е съдържанието на фолиева киселина, която ре­гулира кръвообразуването и белтъчната обмяна От мине­ралните вещества в състава им се включват калиеви соли, калций, сяра, магнезий и редица важни микроеле­менти като мед, желязо, цинк и др.

 

А ето и само част от ле­чебните им свойства:

 • 150 г диня са достатъчни, за да удовлетворят ежеднев­ната потребност на здрав човек от магнезий. Затова тя се препоръчва на хипертаниците и болните от атероскле­роза. Динята извежда холерстерола извън организма, поради което е особено по­лезна за хората, които страдат от сърдечни проблеми.
 • Тя е мощно пикочогонно средство. Подходяща е при бъбречни заболявания и такива на жлъчката.
 • Отварата от динена кора премахва отоците, предизви­кани от заболявания на сърцето и бъбреците. Съот­ношението й с водата е 1:10. Вари се 5 минути, прецежда се и се пие по половин чаша 3-4 пъти на ден. Тази напит­ка помага също при подагра и ревматизъм.
 • Семките от диня, както и тези от тиква, са ефектив­но средство срещу глистите. Противопаразитното лекар­ство се приготвя, като се из­сушават и смилат семките, след което се смесват с прясно мляко в съотношение 1:10. Пие се по 2 ч. ч. 2 пъти на ден между храненията.
 • Динята е идеално сред­ство и в борбата с наднорме­ното тегло. Динята дава усещането за засищане, а фолиевата киселина в нея норма­лизира обмяната на мазни­ните в организма.
 • Сокьт от диня разтваря и извежда токсините от черния дроб. Затова се препоръчва при хронични заболявания на този орган и при остри хранителни натравяния.
 • По съдържание на желя­зо динята отстъпва само пред салатата и спанака. За­това се препоръчва при ане­мия.

Пристъпите на мигрена може да се облекчат, като се поставят свежи динени кори откъм „мократа“ им страна върху челото и слепоочията за 20-30 минути с фиксирана превръзка.

 • Динята укрепва имуни­тета и подобрява тена на ли­цето.
 • Пъпешът е особено под­ходящ при умора на тялото и след хирурги­чески операции.
 • Сокът и меката му част се препоръчват за подобря­ване на храносмилането, за засилване на имунитета и за нормализиране на нервната си­стема
 • Отварата от пъпеш може да се използва и в козметичната сфера за премахване на лунички и други тъмни петна по кожа­та, а също и за лечение на акне. Месестата част на пъпешите успокоява кожата при изгаряния.

 

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ:

 • Пъпешите и дините не бива да се консумират от диабетици, поради високото им съдържание на захари, как­то и от тези, които имат язва на сто­маха, дванадесетопръстника и остри гастрити.

 

 

Диня и пъпеш за здраве и тонус

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар