Неутрализирайте неприятните миризмата с помощта на оцет

Оцет се предлага в забележително много разновидности – съществуват бал­самов, газиран, оризов, винен и ябълков оцет – а какво остава за размера на бутилките. За домакински цели обаче се предпочита обикновен дестилиран бял винен оцет, който е и най-евтин, а можете да го купувате и в големи опаковки, за да спестите още пари. По практичност малко след него се нарежда ябълковият оцет, който има широко приложение в кулинарията и като лечебно средство. Всички останали видове оцет трябва да се използват само за приготвяне на храна.

 

Отпушеше и ароматизирайте канала

Комбинацията от оцет и сода би­карбонат е една от най-ефикасните за отпушване и ароматизиране на канали­зацията. Освен това има много по-меко действие върху самите тръби, а и върху портфейла ви, отколкото готовите препарати.

  • За да отпушите мивката или ваната, сипете с фуния в канала първо 100 г сода бикарбонат, а после 200 мл оцет. Щом туптенето спре, пуснете топ­лата вода. Изчакайте 4 минути и промийте със студена вода. Освен че ще отпушите канала, така ще отмиете и бактериите, които причиняват не­приятната миризма.
  • За да изтича по-бързо водата в канала, сипете първо 100 г сол, после 400 мл врял оцет, впоследствие пуснете горещата, а накрая – студената вода.

 

Неутрализирайте миризмата на дим

Ако току-що сте прегорили пържо­лите или ненадейно ви е дошъл на гости приятел или роднина заклет пушач, отстранете упоритата миризма на дим, като напълните 3/4 от плитка купа с бял винен или ябълков оцет и сложите съда в най-задименото помещение. Използвайте няколко купи, ако миризмата се е пропила в целия дом. Тя ще изчезне за по-малко от ден. Бързо ще се отървете от мириса на току-що из­пушена цигара, ако намокрите с оцет кърпа и я размахате във въздуха.

 

Сваляйте стикери и етикети с цени

За да махнете стикер или етикет с цена от мебели или стени, намокрете обилно ъглите и ръбовете на стикера със силен бял винен оцет и внимателно из­стържете всичко с помощта на стара кредитна или фонокарта. Лепкавата субстанция ще изчезне, ако отгоре сипете още мал­ко оцет. Изчакайте минута-две и избършете с чисто парче. Ме­тодът е еднакво ефикасен за сваляне на етикети с цени и стике­ри от стъкло, пластмаса и други гладки повърхности.

 

Избършете плесента

Ако желаете да отстраните петната от плесен първо пробвайте с бял винен оцет. Той е безопасен и без да проветрявате допълнително, а и върши работа за всякакви повърхности – тръби и плочки в банята, дрехи, мебели, боядисани повърхности, найлонови завеси и много други. За да почистите натрупаната от дълго време плесен, използвайте неразреден оцет. При по-малки петна разредете оцета със същото количество вода. Долната страна на килимите и пътеките няма да плесенясва, ако я напръскате с бутилка с пулверизатор, пълна с неразреден бял винен оцет.

 

Храните, които ядем може да доведат до неприятни телесни миризми

 

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар