Витамините и красотата

Човешкият организъм набавя необходимите му витамини чрез различни храни, тъй като той сам по себе си не ги произвежда.

vitamins eatГлавните антиоксиданти от хранителен произход са витамините А, С и Е. Антиоксидантите са защитни вещества, които помагат да се неутрализира вредния ефект от свободните радикали. Свободните радикали са атоми, групи от атоми или молекули, които съдържат най-малко един свободен електрон във външните си орбити. Всеки свободен радикал се свързва с други съединения, като атакува най-близката молекула, отнема й електрон и тя самата става свободен радикал. Свободните радикали са основен фактор за преждевременното стареене на кожата.

Витамините са вещества – органични съединения с ниско молекулно тегло, които са абсолютно необходими за здравето ни. Основната им дейност се изразява в това да превръщат храната, която консумираме в енергия. Протеините, въглехидратите и мазнините, които се съдържат в храната са важни за метаболизма ни, растежа и защитата на организма ни. Дори малка липса на витамини може да доведе до нервност, стрес, лошо настроение и заболявания. Слънцето, тютюневия дим и атмосферното замърсяване имат отрицателно влияние върху кожата и предизвикват оксидационни процеси, които се намаляват от витамините. Те създават предпазен щит от вредните влияния, на които сме изложени, като стигат до дълбоки слоеве на епидермиса.

Най-важното, което трябва да знаете за някои витамини:

Витамин А – грижи се за задържането на влагата в кожата, бори се с акнето и отпускането на тъканите, спомага за регенерацията на клетките и пази от кожни заболявания. В-каротин се превръща в организма във витамин А. Среща се в рибата, хайвера и морковите.

Витамини група В – имат защитна функция за кожата при алергии и дерматити и важна роля в клетъчния метаболизъм. Основен източник на тези витамини сна храните от животински произход – месо, мляко, яйца.

Витамин С – защитава кожата от вредното влияние на околната среда, създаваща свободни радикали. Съдържа се във всички пресни зеленчуци и в цитрусовите плодове.

Витамин Д – много важен за здрави кости, нокти и коса. Витамин Д3 се среща в големи количества в храните от животински произход.

Витамин Е – силен антиоксидант и помощник за правилната функция на кожните клетки. Пшеницата е много богата на този витамин.

Плодовете, зеленчуците, зърнените храни, млякото и месото са групи храни, от които организмът ежедневно извлича така необходимите му витамини.

 

Лечебната сила на натуралните сокове

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар