2 незаменими летни умения – Как да се предпазим от слънчевите лъчи?

Не искаш слънцето да се превръща от приятел във враг през този сезон? Ето как да си осигуриш най-добрата защита от лъчите му

КАК да се справиш със слънчево изгаряне

Учените са доказали, че дори шест изгаряния за целия ти живот са достатъчни, за да увеличат риска ти от рак на кожата с цели 50%. Затова е наистина жизненоважно да се пазиш и да покриваш цялото си тяло с продукт с SPF фактор, когато го излагаш на слънце. Но все пак стават грешки и в такъв случай трябва незабавно да вземеш мерки, за да ограничиш щетите.

ДЕЙСТВАЙ БЪРЗО

Ако си навън и започнеш да усещаш кожата си пареща, чувствителна и уязвима, значи гориш. Махни се веднага от слънцето, или се покрий.

ПИЙ ВОДА

Когато си изгоряла, тялото ти губи много течности, така че изпивай по една голяма чаша вода на всеки час, докато зачервяването отшуми. Освен това е добре да избягваш силното слънце в следващите няколко дни, тъй като има голяма опасност да изгориш отново, дори ако ползваш слънцезащитен продукт.

СВАЛИ ГРАДУСА

Третирай мястото с кърпа, напоена със студен черен чай – таниновата киселина ще успокои възпалението. Специалните спрейове за слънчево изгаряне невинаги са добра идея, защото често съдържат бензокаин, който може да предизвика обрив. Вместо това намажи засегнатите участъци с алое вера под формата на гел. Може също така да вземеш леко болкоуспокояващо: аспирин или ибупрофен.

ХИДРАТИРАЙ

Когато изгорялата кожа започне да се бели, мажи я два пъти дневно с по-обикновен овлажняващ крем, който не съдържа ароматизатори. Колкото и неприятно да изглежда, не бели кожата и не използвай скраб, за да ускориш процеса на отлюспването й. Когато мястото зарасне, премини на лосион за тяло, богат на антиоксиданти, които ще блокират по-нататъшното увреждане на клетките.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар