7 неща, които не подозираш за тялото си (и за неговото)!

МОЗЪКЪТ ТИ ОБИЧА МУЗИКАТА, КОЛКОТО СЕКСА

Може да не ти се вярва, но невро­лозите са доказали, че за мозъчни­те ти клетки няма значение дали в момента изживяваш разтърс­ващ оргазъм, или слушаш любима­та си музика – те регистрират същото удоволствие и в двата случая! Канадски учени твърдят, че музиката стимулира същия прилив на допамин (един от хор­моните на удоволствието) в тялото ти като правенето на любов или дори яденето на наис­тина разкошна шоколадова тор­та! Интересното е обаче, че след секс нивата на допамин спадат доста бързо, докато при слуша­нето на музика те са по-стабил­ни и оправят настроението ти за по-дълго. В никакъв случай не те съветваме да замениш секса с шоколад и МРЗ плейър, но… не е ли хубаво да знаеш, че винаги раз­полагаш с мозъчен оргазъм на една ръка разстояние?

СЪЛЗИТЕ ТИ УБИВАТ ЖЕЛАНИЕТО МУ

Когато си тъжна и си поплакваш, как реагира гаджето ти? Опит­ва ли се да те разведри? Да те разсмее с някой виц? Да те гушне съчувствено? Е, надяваме се да прави всичко изброено. Знаеш ли обаче как му действат сълзи­те ти на биологично ниво? Уби­ват желанието му за секс. Според израелски учени химичните съеди­нения, произведени от слъзните ти жлези, снижават нивото А на тестостеро на в кръвта на мъжа до теб. Как са стигнали до този извод нали? Накарали участниците в експеримента 1 да подушат кър­пички, напоени със сълзите на жени, кои то току-що били изгледали тъжен филм, след което измерили нивата на сексуална възбуда, кои­то пък били потънали вдън земя…

ЛЮБОВТА Е БОЛКОУСПОКОЯ ВАЩО

Учени от университета Станфорд са открили, че влюбените издържат на болка много повече от всички останали! Ако чисто и просто гледаш любимия човек, тялото ти се оказва по-издръж­ливо на неприятни усещания. Уче­ните доказали това, като прове­ли експеримент с две групи – хора, които гледали приятелите си, и такива, които гледали половин­ките си. Втората група издържа­ла на много по-високи нива на бол­ка, без да се оплаче. Обяснението? Чувството на влюбеност активи­ра специфични аналгетични (притъпяващи болката) връзки меж­ду невроните в мозъка ти, така че си склонна да обръщаш по-малко внимание на физическия дискомфорт. Ето на – най-добрата рецепта срещу главоболие е среща с твоя човек!

АЛЕРГИЯ КЪМ ЦЕЛУВКИ И СЕКС?!?

Да, звучи невероятно, но е възможно. Американският колеж по имунология предупреждава, че да изтръпнеш цялата, кога­то любимият те целуне, може да не е чак толкова добър знак. При повечето хора, които пре­живяват нещо подобно наисти­на, това не означава, че са наме­рили идеалния партньор, а че имат недиагностицирана хра­нителна алергия и се целуват с човек, който наскоро е ял опас­ната храна. Дори когато парт­ньорът си измие зъбите и изча­ка няколко часа, алергените от поетата храна остават в слюн­ката му и неприятните после­дици – подуване, щипене, задух – могат отново да се проявят. Нещата обаче стават още по- сложни, ако дамата в двойката се окаже алергична към спермата на партньора си, а той от своя страна – алергичен към латекса в презервативите. Констатирани са дори случаи, в които пациен­ти проявяват непоносимост към собствените си хормони, когато нивата им се повишат по време на любовен акт!

АНАНАС = АСПИРИН!

Ананасът е единственият погнат източник, на бромелаин – вид ензим с противовъзпалителни свойства, който влияе благоприятно дори на такива неприятности като тежки артритни болки. За да се възползваш от този ензим, трябва да ядеш плода суров, а не от консерва.

И учените от Юнивърсити Колидж Лондон имат предложение за спра­вяне с болката без лекарства – просто кръстосай ръце! Според тяхно ско­рошно проучване скръстените ръце намалявали усещането 3а болка, защо­то размяната на обичайните им позиции обърква мозъка ти – той регистрира несъответствие между нормалното външно разположение на крайниците ти и вътрешната „карта“ на местонахождението, от кое­то сигналите за болка пътуват към него през нервната система.

 

 

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар