Как да подготвите експозето за кандидатстудентския си изпит?

Ти лайф за Лекува

Kak da podgotvite ekspozeto za kandidatstudentskiq si izpit

Частта от някои кандидат-студентските изпити, върху която имате най-много контрол, е експозето. Някои универ­ситети провеждат устни изпити, като това може би е единственият ви шанс да убедите комисията, че търсят именно вас. Едно добро представяне може да ви помогне да спечелите място дори ако оценките ви от изпита не са достатъчно високи.

 

В едно добре структурирано експозе ще можете да каже­те защо кандидатствате в избраните от вас университети и защо те трябва да ви приемат като студенти. Комисия­та ще ви попита също защо се интересувате от посочени­те от вас специалности.

Ето няколко насоки, когато пишете есето си. Запомне­те обаче, че вълшебна формула няма и това, което се ха­ресва на един преподавател, може тотално да подразни друг.

 

Защо искате да учите тази специал­ност?

Това е най-важната част от експозето ви. Ще учите тази специалност поне през следващите 4 години и трябва да убедите комисията, че сте истински отдадени.

 

Можете ли да покажете по-широки интереси?

В първата част докажете ентусиазма, с който подхождате към специалността, като опишете ангажираността си със сходни извънкласни дейности и хобита.

 

Разкажете за живота си

Това е последната част от експозето, в която кандидат-студентите често се затрудняват най-много – но не трябва да е повече от една трета от всичко казано. Тук можете да покажете по-голя­ма индивидуалност и да разкажете какво ви вълнува, както и да споделите ваши постижения, които не са свързани с изпита – пътувания в страната и чужбина, получени на­гради, работа като доброволци или срещу заплащане, гру­па, в която сте свирили, или кой е любимият ви спорт.

 

Не прекалявайте

Твърде лесно е да прекалите с положителните хвалби за себе си. Не го правете.

 

Самочувствието или подготовката са гаранция за успеха?

 

 

Посъветвайте се с някой учител

След като сте готови с черновата на експозето си, помолете някой от преподавателите да я прочете и да ви каже какво мисли.

 

Все пак бъдете естествени

Комисията ще ви възнагради с положителна оценка, ако успеете да разкриете индивидуалността си.

 

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар