Плодове и зеленчуци – важно е разнообразието!

Ако магазинът до вас предлага ягоди или аспержи през февруари, можете да сте сигурни, че са дошли отдалече.

Не се подлъгвайте от „суперхрани“. Така наречените „суперхрани“ като лициевите пло­дове (goji) се радват на огромно медийно внимание в Европа, но не вярвайте на маркетинговите трикове. Няма правна дефиниция за „суперхрана“, така че това е термин, с който може да се злоупотребява.  Консумирайте лициеви плодове, ако харесвате вкуса им, но не очаквайте да променят живота ви и не мислете, че ще превърнат неправилния храните­лен режим в правилен. Честно казано, всички плодове и зеленчуци са „суперхрани“, защото осигуряват важни витамини, минерали и фитохимикали, които са полезни за здравето. Някои от тях като боровинките и броколите съдържат такива високи количе­ства от тези вещества, че е важно да включваме кол­кото се може повече от тях в менюто си. Това не означава, че трябва да спрете да консумирате по-популярните ябълки и банани. Когато става дума за плодове и зеленчуци, важно е разнообразието.

Не се оставяйте да ви залъгват, че нещо е „прясно”. Минала е поне седмица, откакто продуктите, които купувате, са били набрани, транспортирани, опаковани, доставени, разопаковани, изложени, аранжирани и пренаредени. Някои плодове и зеленчуци се берат, преди да са наистина узрели, за да не се развалят, докато стигнат до пазара. Други са третирани с газ, били са мити, нарязани и пакетирани. През цялото това време те губят от вкуса и от хранителните си качества. Ако на плодовете и зеленчуци­те се слагаха етикети със страна на про­изход, това щеше да подскаже колко време са прекарали в път,  макар че много са транспортирани по въздух, което е по-бързо.

Нека ви води здравият разум. Ако магазинът до вас предлага ягоди или аспержи през февруари, можете да сте сигурни, че са дошли отдалече. Преце­нявайте и по външния вид. Твърде лъскавите плодове и зеленчуци също може да са изгубили свежестта си. Някои продукти са полирани с восък, за да запазят здра­вия си вид, но той е само на повърх­ността.

 

Броколи срещу рака – възможно е!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар