Какво те държи будна

Знаеш, че страдаш от безсъние, когато не успееш да заспиш повече от 30 минути, след като си си легнала, когато се будиш по няколко пъти през нощта и се въртиш, без да усппееш да заспиш в продължение на часове. Рядко обаче става дума само за безсъние – в 75% от случаите има и друго проблемно здравословно състояние.

Синдром на неспокойните крака
Това неврологично разстройство се изразява в често изтръпване, гъделичкане, схващане на краката, като и в неконтролируемо желание да ги раздвижиш. Симптомите се влошават вечер и през нощта. Малко се знае за причинителите на този синдром, но доста учени са на мнение, че една от причините е недостиг на желязо в организма, както и прием на антихистамини. Гореща вана, масаж и редовна физическа активност могат да облекчат това състояние. Също и допълнителен прием на желязо, както и аспирин преди лягане. При по-тежки случаи, когато конвулсите са прекалено чисти и водят до неспокоен сън и събуждане, се предписват медикаменти против конвулсии и препарати на базата на допамин, които се използват при болест на паркинсон и други моторни заболявания.

Безпокойство
Чувството на нервност и напрегнатост, често придружени с раздразнителност, главозамайване, потене, невъзможност за концентриране и взимане на решения – това са само част от симптомите, които характеризират безпокойството. Прекаленото мислене и тревожност също могат да направят нощите ти безсънни. Както се досещаш, причината е прекалената емоционалност и вживяване във всекидневните проблеми и недовършени задачи. Според лекарите почти всички случаи на безпокойство и депресия са свързани с безсъние. Тези разстройства прекъсват и променят циклите на съня, макар досега учените да не са установена конкретна пряка връзка между двете. Ако си от нерваците, които не спират да въртят черни мисли в главата си през нощта, опитай да се захванеш с някаква дейност, която да работиш върху нервността ти, например йога или хоби, което впряга търпението ти. Ако смяташ, че случая е по-сериозен, консултирай се с психолог.

Сънна апнея
Хъркането и изтощението са сред основните знаци за наличие на това дихателно разстройство. Изразява се в отпускане на мускулите на гърлото по време на сън, при което се блокира достъпът на въздуха до дробовете. Така дишането може да спре за няколко секунди. Когато прекалено дълго останеш без кислород, мозъкът подава сигнал (който се изразява в силно прохъркване) и дишането се възстановява. Не всяко хъркане е признак за тази болест, но не може да знаеш, без да си се изследвала. Ако я има и остане нелекувана, сънната апнея може да доведе до удар или друго сърдечно заболяване. Избягването на алкохол преди лягане и спането на една страна (когато спиш по гръб, езикът ти се отпуска назад и така препречва пътя на въздуха) могат да облекчат сънната апнея. По-сериозните случаи изискват и по-сериозно лечение.

 
Ако имате проблеми със съня, стреса, умората и главоболието – НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ!

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар