6 начина да победиш усещането: „Не заслужавам успеха си”

1. Извади черно на бяло целия си професионален опит

С приятелка опишете на лист подробно абсолютно всичко, с което сте се занимавали и което сте учили досега. После разменете листата и ги изчетете една на друга. Ще се учудиш на онова, което чуват ушите ти.

2. Задължително празнувай всеки успех

За да не го омаловажаваш, препускайки към следващия, все още непостигната цел. Много често се случва така, че пропускаш да се нарадваш на свое постижение, защото си уморена (няма време) липсват финанси, а с течение на времето това се превръща в навик.

3. Научи се да приемаш комплименти

Заразените от мошеническия синдром тайничко смятат, че не заслужаваш похвали. И когато някой им направи комплимент, или изтърсват нещо, с което омаловажават изказването му, или вдигат рамене и отминават с мълчание. Обратното на това, което трябва да направят.

4. Престани да се опитваш да бъдеш перфектна

Да не знаеш всичко, е качество на човешката природа, а не доказателство за некомпетентност. И да го признаеш, може да ти донесе голямо уважение. Тези колеги, които смяташ за „перфектни”, тайно в себе си също се страхуват да не бъдат „хванати”.

5. Приемай подкрепа

Важно е да сме обкръжени от хора, които вярват в нас и в способностите ни, дори когато ние не го правим. Не се движи с хора, които никога не те хвалят, и не спори с онези, които казват хубави неща за теб. Така ще ти е по-лесно да започнеш да приемаш постиженията си.

6. Докажи, че си струваш

На лист хартия напиши всичко, което правиш, срещу парите, които получаваш. Помисли над това коя си, с кого работиш и с какво помагаш на останалите от екипа. Когато теглиш финалната черта, ще си очарована от нещата, които предлагаш, без да си си давала сметка.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар