6 трика за максимално оползотворяване на времето за тренировка

1.      Интензивност, не времетраене

Забравете за дългите тренировки и 8-километровите трасета. Според канад­ско изследване една 6-минутна интен­зивна тренировка на седмица води до същия резултат като по-лека гимна­стика за по-дълго време. Шестте минути са били използвани за 3 групи упражне­ния, с включено време за почивка. Из­следователите сравнили 2 групи – „спринтьорите“, които правели от чети­ри до седем 30-секундни серии с интензивно каране на велоергометър 3 пъти седмично в продължение на две седми­ци, и „умерените“, които правели 4-минутно каране с нормална скорост 3 пъти седмично за същия период от време. Като цяло, „спринтьорите“ постигнали същите резултати като „умерените“, но им отнело 20% по-малко време (около 144 часа, сравнено с 5х/4 часа).

2.      Спортувайте сутрин

Не се замис­ляйте. Измъкнете се от леглото, измий­те си зъбите, облечете се и тръгвайте. Много проучвания показват, че сутрин е много по-вероятно да осъществите тренировката. По-късно през деня, на­пример след работа, може да ви подей­ства твърде стимулиращо и да не можете да заспите след това.

3.      Използвайте гири

Продавачите на скъпи мултифункционални уреди се надяват, че няма да научите това: евти­ните гири ви дават доста преимущества от страна на удобство и тренировка. Когато ги използвате, вие тренирате всяка част на тялото си поотделно, като елиминирате дисбаланса на мускулния тонус. Това можете да постигнете със съвсем малко комплексни уреди. Освен това, ако сте жена със слабо телосложе­ние, типичните уреди, проектирани за мъже, вероятно няма да ви паснат, кол­кото и да се опитвате да ги настроите. Уредите са и доста големи за повечето домове, докато гиричките са компактни, евтини и лесно се използват.

4.      Черешов сок за енергия

Кой би помислил, че чаша червен сок може да подобри мускулния ви тонус и да ви на­прави по-силни? Според изследване на университета във Върмонт, САЩ, 14 доброволци били помолени два пъти на ден 3 дни преди тренировка и 4 дни след това да пият пресен сок от череши, смесен с ябълков сок или плодов сок микс, но без череши в него. Тези, които пиели черешов сок, губели по-малко мускулна сила в дните след трениров­ките в сравнение с останалите. Освен това се оплаквали по-малко от мускулна треска след упражненията. Същата гру­па казала, че мускулната треска мина­вала до 24 часа след тренировка, докато при останалите траела два пъти по- дълго. Според изследователите зад тези преимущества се крият високите нива на противовъзпалителни вещества и антиоксиданти в пресния черешов сок.

5.      Музика за темпо

Програмирайте музикалния си плейър да започне с по- бавна музика, после нещо леко по-бързо и по-жизнено, като постепенно стигнете до лудешка танцувална музика. Според учените това помага да тренирате по- усилено и по-дълго, отколкото ако слу­шате само бърза или само бавна музика или ако започнете с бързо парче и пре­минете към по-бавно. Ето и още един начин да оползотворите любимата си играчка – слушайте музика, докато се разхождате навън. Според учените това стимулира да изминете по-голямо раз­стояние за определено време.

6.      Придържайте се към водата

Теле­визионните реклами може да показват как известни атлети пият спортни на­питки, за да възстановят енергийните си нива и да подобрят резултатите си, но за обикновените хора това няма та­кова значение. Според няколко изслед­вания топспортистите имат нужда от високи нива на натрий и повече течно­сти в сравнение с другите хора. Спорт­ните напитки им осигуряват нужните вещества – те са богати на сол, която е източник на ценния натрий и поддържа атлетите жадни. Но повечето хора нямат нужда от допълнителна сол.

 

Може ли полезното да се окаже вредно

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар