Малките дечица изпитват голяма ревност

Понякога те обсебват от страх да не ги пренебрегнем

дете внимание

Малките деца са склонни да смятат, че са излишни или поне не толкова важни за родителите си, когато те общуват с други хора. Най-често причината за подобно поведение на детето е ревност, твърдят психолозите. Но и на този проблем те намират решение. Ето и съветите на опитни специалисти, обобщени от Наталия Барложецкая.

Приложете метода „Запомни“. Разговаряте с приятелка, а детето ви дърпа за ръката и иска да му обърнете внимание. Приклекнете до него, погледнете го в очите и му кажете „Запомни какво искаш да ми кажеш. След 5 минути ще приключа разговора и тогава ще те изслушам. Но непременно запомни!“

На дете от 2-5 години може да предложите книжка или играчка. Нека поседи със заниманието си до вас, докато разговаряте по телефона.

Телефонна кутия – направете заедно с детето красива кутия, залепете върху нея картинка на телефон, сложете вътре играчки. Договорете се, че докато вие говорите, то може да си играе с неговия телефон. Но свърши ли разговорът, трябва веднага да я върне на мястото й, пише вестник „Всичко за семейството“.

Използвайте у дома радиотелефон или дълъг телефонен шнур. Така можете едновременно и да говорите, и да играете с детето.

Определете и ограничете време. Кажете на детето: Дай ми 15 минути за разговор и после ще се заемем с…“ Все пак постарайте се да разпределите времето си така, че повечето телефонни разговори да провеждате докато малкият човек спи.

Ако са ви дошли приятели на гости, обяснете на детето в прав текст: „Трябва да поговоря с приятелите си, а през това време ти можеш да си поиграеш“. Предложете му варианти за игри.

На децата над 5 годинки може спокойно да кажете: „Не ми харесва, че ме прекъсваш, когато разговарям. Неприлично е да се намесваш в разговора на възрастните. Според теб какво би могъл да направиш, докато разговарям по телефона?“.

Време за двама. Отделете специални часове за общуване с детето и не позволявайте на никого да се промъква във „вашето царство“. Изключете телефона и се посветете изцяло на малкия човек, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар