Страдате ли от фибромиома?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ
Доброкачественият тумор на матката (фибром) се състои от мускулна и фиброзна тъкан, която бързо са разраства в маточните стени. Той може да бъде с размери колкото грахово зърно или грейпфрут, да се среща поединично или на групи. Обикновено не представлява опасност за здравето и няма симптоми, докато не достигне големи размери.

 

Рискови фактори

Всяка четвърта жена страда от миома на матка­та. Най-често засегнати са бездетни жени над 35 години и преди менопаузата. Причината за за­боляването не е известна, но се смята, че то е свързано с ненормална реакция на организма към хормона естроген. Той стимулира нараства­нето на фибромите, които по време на бремен­ността могат да създадат проблеми, защото ни­вото на естроген в организма се повишава. Мастните клетки също произвеждат хормона и заради това пълните жени са предразположени към образуването на миома. Връзката с естрогена подсказва защо фибромите се свиват и изчез­ват след менопаузата, когато нивото на хормона намалява, освен ако жената не е подложена на хормонозаместителна терапия. Хирургическа намеса за отстраняване на фиброма е необходи­ма само ако симптомите са силно изразени и е невъзможно лечение по друг начин.

Симптоми

Заболяването се открива само при медицин­ски преглед и ако няма симптоми, не е необ­ходимо лечение.

Ако миомата нараства, тя може да ерозира лигавицата на матката и да причини обилна или продължителна менструация или кървене между два цикъла. Ако няколко месеца наред имате обилно менструално течение, съществу­ва риск от анемия или чувство на постоянна умора, както и от появата на задух.

Други възможни симптоми са:

  • Силни спазми и тъпа болка по време на менструация или неприятно чувство за те­жест в кръста и ханша.
  • Запек или чести позиви за уриниране (ако миомата притиска червата или пикочния мехур).
  • Оскъдно менструално течение (голяма мио­ма близо до шийката на матката може частично да я блокира).
  • Болка по време на полов акт.

Профилактика

Поддържайте теглото си в определени граници (вж. с. 226). Консумирайте удверени количества наситени мазнини и животински белтъчини и вместо тях предпочитайте растителни протеини и фибри. Подобен начин на хранене намалява нивото на естроген и предпазва от миома.

 

 

 Миомите не се израждат в злокачествени тумори

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар