Имате ли наднормено тегло?

Появи ли се вече омразното бирено коремче, така характерно за средната възраст? Ако все по-често не можете да закопчавате колана си, проблемът вече не е козметичен, а започва да свата здравословен.

 

Дори най-малката промяна в теглото понякога се отразява на здравето ви. Качването на 2-3 килограма може да повиши риска от диабет тип 2 с 10 %.

 

Стряскате ли се всеки път, когато се погледнете в огледалото? Питате ли се откъде са дошли всичките тези излишни килограми? Подобни неща не стават за една нощ. Килограмите започват да се трупат в средата на тридесетте години, когато ставаме по-малко физически активни. С намаляването на мускулната маса метаболизмът се забавя и разходът на калории се понижава дори когато не се движим. На всеки десет години след навършване на 50 трябва да приемаме 100 калории по-малко на ден, за да няма промяна в теглото ни. Но повечето хора продължават да се хранят, както преди и постепенно телесната маса се увеличава. Резултатът е, че след 30-ата година почти всеки започва да добавя средно по 5 кг към теглото си на всеки десет години.

Освен бръчките и побелелите коси, които ненавиждаме, с възрастта започваме да се сблъскваме и с напълняването, което е много по-опасен враг, защото застрашава здравето ни. Наднорменото тегло не само ни кара да се уморяваме, но и увеличава риска от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, исхемичен инсулт, диабет тип 2, рак на гърдата, на пикочния мехур, на дебелото черво и камъни в бъбреците. Дори болките в кръста и артритът могат да се обострят в резултат на излишните килограми.

 

***

Страдате ли от хипертония? Ако отслабнете само с 5 кг, ще намалите показателите с дотолкова, че ще можете да приемате по-ниски дози от медикаментите или дори да ги спрете.

 

Имате ли наднормено тегло?

Не можете да прецените дали имате основание за притеснение само от факта, че дрехите ви са отеснели или че не харесвате отражението си в огледалото. Дори кантарът не може да ви каже със сигурност, нито класическите таблици за теглото. Това е така, защото не е важно колко тежите, а колко мастна тъкан има­те. Тъй като мускулната тъкан тежи пове­че от мастната, кантарът може да показва високи стойности и все пак да сте здрави, ако имате по-развита мускулатура.

 

Всичко за здравословното хранене

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар