Следобедната дрямка – греховна или полезна?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

С напредването на въз­растта хората често за­почват да подремват през деня от скука или от самота, а не защото са уморени. По-добрият вариант е да се вклю­чат в някакъв вид дей­ност: литературен клуб, уроци по рисуване или дори доброволна рабо­та в местната болница. Колкото по-интересен и активен е денят ви, тол­кова по-лес­но ще за­спите ве­черта.

 

Естественият ритъм на организма е такъв, че ни се приспива най-много в два пе­риода от денонощието – през нощта и следобед. Дори и да не страдате от хронично безсъние, трудно можете да устоите на силното желание да поспите след обяд. Дали да се отдадете на изкушението? Отговорът е „да“, ако не се нарушава сънят ви през нощта. Краткото следобедно подремване подобрява работоспособността, творче­ските способности и умението ви да решавате сложни проблеми. Изследванията со­чат, че след такъв сън се наблюдава скок в мозъчната активност, подобряване на концентрацията и по-добра способност да се вземат важни решения. Хората, които си позволяват следобедна сиеста, живеят по-дълго.

Оптималното време за следобедна дрямка е 20-30 минути. Ако се отпуснете в по-продължителен сън, рискувате да преминете във фазата на дълбок сън с бавни мозъчни вълни, след което трудно ще се събудите и ще се чувствате замаяни поло­вин час след това. Ако спите повече от час, ще се наруши нощният ви сън. Възможно е да се съкрати и времето на нощния сън, в резултат на което да се събудите по-рано от обикновено или да ви е трудно да заспите отново.

 

Ролята на мелатонина

Мелатонинът е хормон, синтезиран от епифизната жлеза в мозъка. През деня нивото му в кръвта е сравнително ниско, но във времето преди лягане епифизата увеличава секрецията и в резултат на това концентрацията му в кръвта чувствително се повишава. Мелато­нинът предизвиква промени в организма, които ви подготвят за сън. Нивото на мелатонина достига своя връх в 2 часа сутринта и посте­пенно спада, като достига нормалните за деня стойности в 7 или 8 часа сутринта.

Преди се смяташе, че производството на хормона намалява с напредването на възрастта, но скорошно изследване установи, че няма разлика в нивата му в кръвта при младите и възрастните. При различните хора се синтезира индивидуално количество.

 

Следобедна или не дрямката трябва да бъде качествена, а кое се грижи по-добре за качествения съм, освен ортопедичната възглавница. Опитайте невероятната ортопедична биомагнитна възглавница Чудо – Биомагнетик Пауър (BIOMAGNETIC POWER), която успешно облекчава схващания в раменете и врата като периартрит, шипове, плексит, артрит, ревматизъм, спазми и др.

 

 Защо понякога не можем да заспим през нощта?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар