Ето как вярата лекува – продължение

Ритуалите във вярата не просто укрепват организма, но и ни учат на дисциплина

Спазването на пости предполага преди всичко духовен пост, но въпреки това е съпроводено с намаляването на излишните килограми, подобряване на състоянието на всички вътрешни органи. Според много изследвания медитациите могат да оказват терапевтично въздействие. Вярата в Бога наподобява ефекта плацебо – човек усеща подкрепа, а не е останал насаме със своите болести и страдания.

Как може да се приложи това на практика? Излиза, че религиозните хора са по-здрави от атеистите, но дори това не може да накара някои да повярват. Неверието във вечния живот, в нирвана, в рая води след себе си неверие и в помощта за собственото здраве. Едва ли може да се намери атеист, повярвал в Бога, след като е чул за благотворното влияние на поста върху храносмилателната система.

Вярата в скритите сили на собствения организъм е в основата на световноизвестна програма за рехабилитация на болни от рак, чийто автор е психотерапевтът и онколог Карл Саймънтън. Той написал и книга -„Психотерапия на рака“, съдържаща описание на неколкодесетки случая, със статистика, потвърждаваща по-високия процент на оцеляване сред болните, които се занимават с медитация и афирмация. Напротив, пациентите, очакващи близкия край и изпаднали в депресия, умирали по-рано.

Така че вярата наистина върши чудеса!…

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар