Ходиш бавно? Виж дали не си болен!

Бавното ходене е показател за заболяване

Изследване, проведено от служители на медицинския център в Бостън, установило, че по скоростта на ходене и ръкостискането на възрастен човек може да се предскажат приближаващи заболявания. Оказва се, че бавната скорост на ходене е свързана с 1,5 пъти по-голям риск от развитие на слабоумие в сравнение с хората, които ходят бързо. Освен това възрастните, които се движат бавно, показват по-слаби резултати при тестове за памет и езикови навици.

Другият извод е за връзката между силата на ръкостискането и вероятността от инсулт. При хората с по-силно ръкостискане рискът от инсулт е с 42 % по-нисък.

Забележителното е че откритите закономерности важат само за жени и мъже над 65 години; при по-млади хора те не са установени…

Освен бавното ходене, оказа се, че уж здравословното вегетарианство води до инфаркт.

Прието е да се смята, че любителите на месо повече рискуват да си „спечелят“ болести на сърцето от вегетарианците, но последно изследване говори за обратното.

Оказва се, че вегетарианците много по-често се срещат с инфаркт и инсулт от онези, които не си отказват продукти с животински произход. Практиката показва, че в организма на вегетарианците не достигат желязо, цинк, витамин В12, омега-3 мастна киселина.

Растителната храна може да осигури нормално ниво на белтъчините, но не и на мазнините и мастните киселини. В резултат при вегетарианците се повишава нивото на хомоцистеина и спада това на липопротеините с висока плътност в кръвта. И двата показателя са рискови фактори за сърдечни заболявания.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар