Пристъп на неувереност

Както казал Малкият принц, най-трудно е да съдиш сам себе си. Дори най-успелите жени на света понякога се съмняват в стойността си. И както в един момент са в прекрасно настроение, в следващия гемиите им до една вече орат по дъното. Как се преодолява това?

Хиперсамоуверените красавици, които крачат нонстоп с гордо вирнати брадички, съществуват само в рекламните клипове, В реалността все се случва нещо, което да спъне наперения ти ход: я забележка в офиса, която струва ти се, се отнася именно до теб; я кофти скарване с майка ти по телефона; я комплимент от гаджето ти за друга жена; че дори и дружен присмех от компания непознати, докато минаваш покрай масата им в любимото ти заведение… и ето че вече си увесила нос. Не ти не си се променила драстично за тази една секунда, просто се е променил начинът, по който гледаш на себе си. Защото неочаквано си сложила изкривените очила на неувереността.

 

Защо се получава така?

Пристъпите на неувереност – по-чести при някои и по-ред­ки при други – са най-нормалното нещо на Земята. На кого не му се е случвало да се събуди с грешната анатомична част наго­ре и да има чувството, че е чер­ната овца на тоя свят? Кой не се е страхувал от провал преди важно събитие и не си е повта­рял, че може да не се справи? Хор­моните също си казват тежка­та дума – дори и добре да живее човек, идва седмицата на ПМС и тогава се чувства най-бавно стоплящото, дебело и грозно същество на земята. От психо­логическа гледна точка пристъ­пите на ниско самочувствие си имат най-обикновено, логично обяснение. Всеки от нас изпитва потребност да знае, че е хубав, умен, красив и обичан. Когато родителите му са му го повтаряли като фъстък, той несъзнател­но копира това становище и го превръща в свое собствено. Ако обаче не е получавал достатъчно количество ласки по самочувствието, израства, съмнявайки се в собствената си стойност и спо­собности. Иронията в случая е, че независимо дали става дума за моментен пристъп на неувереност или за перманентно ниско самочубствие, мислите, които ни минават през главата, нямат нищо общо с реалността. Ето няколко неща, които да си спом­ниш следващия път, когато усе­тиш, че губиш почва под крака­та си:

 

Принципът „Нищо лично”

Установено е, че хората, кои­то ни забелязват и ни обръщат внимание, всъщност са доста под 50% от количеството, кое­то ние си представяме. Просто homo sapiens сме егоцентрично устроени и всеки самонадеяно се поставя в центъра на Вселената, докато де факто е такъв само в своята глава. Така че се отпус­ни – нито компанията непозна­ти в заведението се смее точ­но на теб, нито колежката ти, дошла в кофти настроение днес, се дразни точно на теб…

Не приписвай на другите собствени­те си мисли

Някой някъде беше казал, че не знае дали има рай или ад на земя­та, но със сигурност такива съществуват в човешката гла­ва. И всеки живее в рая или ада на собствените си мисли. Ако се научиш да парираш отрицателните мисли, автоматично ще спреш да се тревожиш дали окол­ните не те мислят за глупава/ смотана/ неорганизирана/ неком­петентна и т.н.

Спри да плащаш данък „обществено мнение“

Спри да се интересуваш какво мислят другите за теб и да робуваш на стадното правило „така е редно“. Това, че леля ти Пен­ка не одобрява, че въртиш 2-3 гаджета наведнъж, си е неин про­блем, не твой.

Мисли!

Да се научиш да мислиш самостоятелно, означава да вземаш независими решения и да си свободна. Не се учи да се дове­ряваш на чужда преценка и не се поддавай на провокации от типа на „отстрани винаги се вижда по-добре“. Напротив, въобще не е задължително!

Спри сравненията

Винаги ще има жени, които са по-слаби от теб; носят халка или пък са щастливо свободни, за разлика от теб; изкарват пове­че пари от теб; карат по-хубава кола от теб; били са на пове­че места по света от теб… И какво от това?! Те пък не могат да се похвалят с нещата, с кои­то можеш ти. Вместо да губиш енергия в сравнения, се съсре­доточи върху собствените си желания и потребности. Понеже това е Твоят живот.

Позволи си да грешиш

Когато се проваляме в нещо, ние мислим, че авторитетът ни се срива в очите на околните – и в нашите собствени също. Но ако не допускаш грешки, как ще се раз­виваш?

Намери си хоби

Нещо, което да ти доставя невероятно удоволствие и в което да станеш адски добра. Това е безспорен извор на самочувствие.

Урок по самоувереност от Дита фон Тийз

Старая се да скривам своите недостатъци. Нали aкo хората разберат за тях задължително ще се възползват от това. Всяка сутрин си казвам, изглеждам безупречно. Трикът се състои в това да не се сравняваш с момичетата от кориците, Те са неестествени! Тяхната красота е неземна – действително не земна“

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар