Алергиите при малчуганите: Алергичен ринит

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Това е най-често срещаното алергично заболяване. Според проведено проучване се среща при 10% от децата, 10-20% – при юноши и в началото на зряла възраст. Най-важните симптоми са изтичане на секрети от носа, запушен нос, смъдене в носоглътката и по небцето, пресипналост, възпаление на сливиците, зачервяване и сълзене на очите, тъмни кръгове под долния клепач. В основата на носа се образува дълбока хоризонтална гънка, изражението се променя от ускореното дишане през устата. Дишането през носа е свързано с навлажнявано и пречистване на въздуха докато навлизащият през устата въздух е сух. В резултат на това при деца, дишащи през устата, често се наблюдават проблеми със синусите и ушите. Повтарящите се инфекции на горните дихателни пътища биха могли да доведат до развитие на полипи в носа и синусите.
Преди всичко поставената диагноза не бива да ни плаши. В сезоните, свързани с поява на полени, е добре да избягваме часовете на тяхното разпръскване. За предпазване от акари в детската стая по възможност не се внасят килими, пухени играчки и влакнести материи, двупластови завеси. Проветряване се извършва 2-3 пъти дневно, а след основно почистване се изчаква до 2 часа, преди детето да влезе отново. Симптоми като сърбеж, изтичане на секрети от носа, пресипналост се влияят добре от лечение с антихистамини.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар