Алергиите при малчуганите: Атопичен дерматит

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

65% от случаите на атопичен дерматит се проявяват през първата година, 90% го развиват през първите пет години. Симптомите на заболяването са периодично повтарящи се кожни обриви с изпъкнала, зачервена,сърбяща повърхност със склонност към втвърдяване. Появите започват през кърмаческия период, на 2-3-месечна възраст. В началото обриви се наблюдават по бузите. Не се засягат очните орбити, носът и областта на устата. По-късно се появяват по тила, ръцете, външната част на крачетата, по китките. Докато детето е в бебешки период, идентични обриви се откриват и по окосмената част на главата. Наблюдава се и сухота на кожата. При някои бебета атопичният дерматит е фамилно заболяване.
При част от бебетата алергията се проявява след добавяне към храната на краве мляко, соя, фъстъци, яйца. След отстраняване на посочените храни изчезва. Около навършването на първата година състоянието на детето се нормализира или атопичният дерматит остава като хронично страдание. Във втория случай обривите се локализират във вътрешната част на лакътната става, в ямките зад коленете, но се появяват обриви по китките и зад ушите. След навършването на пет години детето престава да боледува или страданието остава в по-слаба форма. Проявява се във вид на кръгли, твърди обриви, отдалечено разположени. При по-остри прояви обривите са с воднист връх. Съпроводени са със сърбежи, а алергията е с циклични прояви.

Най-важният фактор за излекуването е задържането на влагата на кожата. За къпане и хигиена не се употребяват антибактериални сапуни, препоръчително е веднага след изкъпване обтриване с овлажняващи козметични препарати. Избягват се и храни, засилващи алергичните състояния. Когато болните деца израснат, техните кожни проблеми биха могли да се задълбочат, да преминат в астма или алергична хрема.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар