Трудният разговор с децата…за секса

Ти лайф за Лекува

Какво трябва да му кажете, как да му го кажете и кога е подходящият момент? Много родители се опасяват от деня, в който ще се наложи да проведат този разговор. Повечето си мислят, че има точен момент за това, но не знаят кога е. Истината е, че такъв момент няма. По-скоро това е разговор, който продължава с години.

Под 5 години

Детето ви ще започне да забелязва раз­ликите между момчетата и момичета­та, тоест можете да очаквате някои въпроси на тази тема. Не бързайте да слагате край на разговора с думите: „Рано ти е да знаеш.“ Това само ще направи темата табу и ще стане при­чина за още повече неловкост в бъдеще. Ще изпращате послание, че сексът е заб­ранена тема и в един момент детето ще се обърне към друг, за да си набави информацията. Бъдете директни и използвайте истинските наименования на частите на тялото.

6-8 години

Любопитството за секса се появява на тази възраст, тоест това е подходящ момент да разбулите митовете, които малкото може би е дочуло от някъде. Задаването на въпроси от рода как мисли, че се правят бебетата, е добър начин да разберете дали има погрешни схващания. За да ви е по-лесно да обясните нещата, купете подходяща книжка с картинки.

Детето вероятно ще е любопитно да изучава телата на другите деца и ще си играе с тях на доктори и медицински сес­три. Стига да знае къде са границите, това не е нещо, което трябва да ви притеснява.

10-12 години

Пубертетът започва все по-рано. Със събуж­дането на сексуалния интерес е Възможно детето Ви да е срещнало първото си гадже, а това, че всичките му приятели имат връзки и ; някои от тях са сексуални, може да го принуди да последва примера им.

Важно е то да знае за контрацепцията. Улеснете разговора, като използвате история­та от някой сериал или филм. Сюжети­те, разказващи за приключването на връзка или за аборт например, са добри като начало. Следете мнението муза решенията на героите. Би ли направило същото? Как би реагирало то? Смята ли, че решението на героя е правилно?

Подгответе детето си и за опасно­стите на интернета. Поговорете за след­ното: „Защо някои хора биха лъгали за самоличността си в чатовете? Трябва ли момчетата и момичетата да изпращат свои снимки или да дават на непознати i телефонните си номера? Какво може да  се случи, ако го направят?”

13-15години

Много от родителите предпочитат децата им да не правят секс поне още известно време и умишле­но премълчават за негови­те положителни страни. Ако твърдите, че сексът е мръсен и опасен, може да се случат само две неща. Детето ви или ще приеме секса като нещо страшно и ще се чувства виновно, че е сексуално активно, или много скоро ще открие, че той е нещо хубаво. След това ще си каже: „Родителите ми ме излъгаха, повече няма да им вярвам за нищо.“ Ето защо посланието, което трябва да изпращаме, е, че сексът е чудесен, но има някои неща, които децата трябва да знаят за него. „То е като шофирането – за да започнеш, трябва да си преминал теста и да знаеш правилата за безо­пасност на движение.“

Ако детето ви има сери­озна връзка, провокирайте го да говори за нея, като му задавате въпроси като: „Как вървят нещата с прия­телката ти/приятеля ти? Нещо притеснява ли те?“

Ако тийнейджърът дойде и ви каже, че е правил секс, не изпадайте в паника и не го упреквайте. Той се е обърнал към вас, защото има някакво питане, и първата ви реакция трябва да е да му помогнете.

 

16+години

Не давайте на децата си толкова свобода, че да не знаете какво се случва с тях. Добре е да сте наясно какво правят с приятели­те си и къде се намират. Предразположете ги да споделят.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар