Кога има нужда от частни уроци и има ли полза от тях?

Ти лайф за Лекува

Кога да пратите детето на частни уроци? Има ли полза от тях? Не е ли по-добре само да се справя? Ето какво казват специалистите


Най-добрата ви приятелка вече води сина си – третокласник, на частни уроци по български и по математика. Не защото той има проблеми в училище, а защото е убедена, че това е начинът детето й да се развива и да влезе в мечтаната гимназия. „Като изпусне основата, да наваксва в 6 или в 7 клас ще бъде трудно“, убеждава ви тя.

Вие започвате да се чудите дали не сте лоши родители. Ами не сте, просто вашата приятелка е жертва на мита, че поради дереджето на средностатистическото българско училище без частни уроци още в началните класове нищо не става.

Не че въпросното дередже заслужава похвала, но в средностатистическия случай, ако в началния курс сами се занимавате с детето си, ще има повече полза, отколкото да го пратите на учител.

В началните класове наистина се полагат основите. Ако тогава синът или дъщеря ви не научи как се решават задачи с X или къде се пише пълен член, и в следващите класове, и цял живот ще има трудности. Само че за ученик с нормален интелект, който полага усилия, няма нищо трудно в учебния материал, твърдят педагозите.

Този материал е познат на родителите с гимназиално образование. Колкото и отдавна да са завършили, като прочетат урока, те ще си го припомнят. Ще могат достатъчно компетентно да разберат дали детето е усвоило добре материала, ако само го препитват. Напълно са в състояние и да помогнат, ако синът или дъщеря им има трудности.

Педагозите препоръчват всеки делничен ден да отделяте половин час, за да говорите с детето дали си е научило уроците и написало домашните, има ли нещо неясно

В неделя посвещавайте поне час, за да проверите дали няма някакви пропуски. Бъдете търпеливи и обяснявайте, ако установите нещо недонаучено от изминалата седмица. Не притискайте детето с прекадено високи изисквания. Не го заливайте и с информация – нормално е да знаете повече от него, но няма нужда в четвърти клас да му разказвате факти от българската история, които се учат в 10 клас.

Помощта на родителите е по-важна от частните уроци, твърдят психолозите

Тя заздравява връзката с детето – мама и татко дават най-добрата подкрепа при трудности в усвояването на учебния материал. Детето усеща, че може да разчита на семейството в критични моменти. Едновременно с това добре премерената родителска помощ постепенно изгражда самостоятелност и вътрешна увереност за справяне с трудностите.

Уроците с частен учител в началните класове често имат даже обратен ефект

Синът или дъщеря ви ще свикне, че може и да не внимава в час, после няма нужда да се мъчи да се справя с домашните – частният учител ще обясни и ще покаже, нали за това му се плаща. Детето може да развие и комплекс, като си каже “ Сигурно съм много глупав, щом мама и татко ме водят при учител да ми преподава допълнително“.

Дори малкият ученик да влоши успеха си по някой предмет, не бързайте с извода, че трябва да му вземете учител. Първо опитайте да се справите сами, като поговорите. Обсъдете и анализирайте допуснатите грешки в усвояването на материала. Най-вероятно ще се окаже, че наследника ви го е домързяло.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар