Ваканционни неволи: детето ще кара ваканцията с баба и дядо

Дайте си сметка доколко вашите разбирания съвпадат с тези на родителите – вашите или на вашия партньор

BDAYD1 Grandparents and grandchild playing cricket at the seaside Little girl batting at the wicket. Image shot 2009. Exact date unknown.

Не се притеснявайте тактично, но твърдо да обясните правилата на поведение, които очаквате да продължат да бъдат следвани през ваканцията. Разбира се, внимавайте да не обидите бабата и дядото, като им давате наставления за елементарни неща. Те сигурно ги знаят, нали все пак са успели да отгледат и възпитат вас или партньора ви. Но не се колебайте да кажете, че вкъщи не позволявате с часове да се гледа телевизия или да се играят компютърни игри. Нужно е – наследникът ви, особено ако е по-голям, ще се опита да си извоюва привилегии в суматохата около промяната.

Предупредете двете страни и за възможните конфликти. По принцип бабите се суетят много около яденето – престарават се и за количеството, и за качеството. Внимателно обяснете, че внучето, което не обича зеле или прясно мляко, няма смисъл да бъде насилвано. Вярно, полезни са, но не е нужно всички да си разваляте настроението заради вопли “ Мамо, ела ме вземи веднага! Тя ме тъпче с някакви гадости!“ На детето пък кажете, че ще му бъде интересно да опита нови манджи. Баба му ги прави страшно вкусни, вие много ги обичате и с тях сте пораснали такива големи.

Малкият ученик не бива съвсем да занемарява образователните занимания през лятото. Занесете книгите, които трябва да чете, и другите нужни помагала. Договорете се снето, че ще отделя време всеки ден. Той трябва да е предварително подготвен за това, за да не създава ядове на баба и дядо. Иначе или те ще го пожалят и ще върне, забравил всичко. Или от тях ще чуете телефонни вопли „Не мога да се оправя!“

Бъдете готови да упражнявате дистанционно ролята си на висш авторитет. Ако се наложи, бъдете арбитър в споровете и даже се поскарвайте ако и когато се налага на когото се налага. Е, все пак не е възпитателно детето да разбере, че правите забележки на баба му и дядо му. Пък и те няма да много щастливи, дори да са вашите собствени родители. Впрочем по-безболезнено е всеки от партньорите да „свежда указания“ на своите майка и баща.

Приемете, че бабите и дядовците са склонни да угаждат на внуците си и вероятно наследникът ще се върне от ваканцията по-разглезен. Няма страшно -колкото и да е малък, той отлично съзнава, че у дома важат други правила.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар