Това красиво цвете Фейхоя (Feijoa) ще стои прекрасно в дома ви! Прочетете как се отглежда!

Фейхоята е от сем. Миртови. Родината й е Южна Америка. Това вечнозелено дърво или храст в природни условия може да израсне до 6 метра височина. В природата са разпространени 6 вида.

Фейхоя

Фейхоя

В качеството на стайна култура се отглежда фейхоя селовияна (Feijoa sellowiana). Листата й са срещуположни, с овална форма, плътни и кожести. От горната си страна са сиво-зелени, от обратната – сребристи. Цветовете са на дълги цветни дръжки или единични, или събрани в редки пазвени съцветия, не са големи – около 3-4 см в диаметър. Цветовете имат 4 венчелистчета, достатъчно плътни, силно огънати, отвътре червени, отвън бели. От центъра на цвета красиво стърчат многобройни дълги червени тичинки. Те правят цвета много ефектен. Плодът им може да се яде.

Фейхоя в саксия

Фейхоя в саксия

Местоположение

Както всички миртови, и фейхоята се нуждае от умерени температури, не обича горещините. През зимата предпочита температура около 10-12 градуса. Тя е светлолюбива, добре расте на западни и източни прозорци. На южен прозорец се нуждае от леко засенчване.

Почва

Смесват се 2-3 части чимовка, 1 част листовка, 2 части угнил тор, 1 част пясък. Задължително направете добър дренаж. Пресаждайте ежегодно. Фейхоята не търпи варовити почви и не понася повреждане на корените.

Цвят на фейхоя

Цвят на фейхоя

Грижи

Поливайте обилно от пролетта до есента, но избягвайте прекалената влага. През зимата поливайте така, че почвата само да не е суха. При поливането е добре да използвате топла мека вода. Дори и фейхоята да се смята за устойчиво на сух въздух растение, в горещото лято и през зимата, при невъзможност да държите растението в прохладна стая, опръскването е нужно. Правете го веднъж на ден с топла вода.

Размножаване

Чрез резници и семена. Полувдървесинените резници се срязват в края на пролетта – началото на лятото, вкореняват се много трудно, желателно е използването на фитохормони. Плододаването на фейхоята, която е получена от резници, обикновено започва от 3-4-годишна възраст. При растенията от семена това става от 5-годишна възраст.

АПИ СЛИМ – Хапче регулира апетита и желанието за сладко!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар