Кога детето трябва да започне с изучаването на чужд език?

Родителите са наясно, че обучението по чужд език е необходимо, но често се питат коя е подходящата възраст, на която малчуганите да се заемат с тази задача. Ето мнението на детските психолози по този въпрос.

Съвременният свят на глобална комуникация изисква владеенето поне на един-два чужди езика, които се употребяват широко. Ранното развитие на тези умения е наистина полезно, но само когато се съобразяваме с

изучаване на чужд език

Изучаване на чужд език

възрастовите и индивидуалните особености на детето.

Често съвременните хлапета тръгват на езикови курсове още преди да са тръгнали на училище. В което няма нищо лошо, стига тези първоначални уроци да са по-скоро разговори – детето да възприема чуждия език на същия принцип, както родния. По-късно, някъде към 6-годишна възраст, може да започне да възприема структурата на езика – да учи думи и някаква по-елементарна граматика.

Разбира се, като за всяка дисциплина, и в това обучение има особености. От една страна, свободното владеене на един или няколко чужди езика ще позволи на детето да се чувства по-уверено, да намери приятели по цял свят, да няма езикови бариери, когато пътува с вас на почивка или със свои връстници на лагер или бригада зад граница, пише „Журнал“. Още по-нататък в бъдещето пред него ще се отворят подобри перспективи за следване или за по-доходна работа в чужбина.

Но от друга страна, изучаването на чужд език в предучилищна възраст трябва да започне само ако малчуганът е овладял добре родния си език – като произношение, речников запас, съставяне на правилни като словоред и граматика изречения.

Друг факт, който трябва да се отбележи при решението кога да започне да учи чужд език едно хлапе, е, че в ранна възраст то бързо забравя наученото, ако не се занимава редовно (например достатъчно е през лятото да не посещава езикова школа, за да загуби уменията си). Ранното изучаване на чужд език е много успешно, в случай че имате възможност да запишете детето си например на летен лагер в чужда страна с усвояване на езика, или да го потопите в чуждоезична среда (да го вземете с вас на дълго пътуване, да го пратите при близки роднини или приятели в чужбина, да заминете заедно за продължителен период на работа зад граница).

Най-лесната възможност е да му пускате без превод филмчета, чийто сюжет вече познава – така то неусетно възприема историята и на другия език. Вариантите са най-различни – всеки може да избере според възможностите си. Важното е детето да има шанс не само да учи, но и да практикува чуждия език, за да му е от полза.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар