Ето какви са подходящите материи и тонове за пердета в зависимост от сезона!

Интериорните дизайнери препоръчват да имате поне два комплекта пердета за прозорците в дома – един за зимата и един за лятото. Ето какви са те.

Пердета

Пердета


За студения период есен-зима изберете плътни завеси от непрозрачни тъкани като кадифе, плюш, жакард, туид. За по-голяма топлоизолация може да подплатите пердетата от външната страна към стъклата на прозорците с още една по-лека материя – така ще ги запазите и от избеляване. Цветовете на есенно-зимните завеси нека да са от топлата гама – земни тонове като кафяво, бежово, бордо, цвят горчица, така визуално ще сгреят помещението.

За пролетта и лятото изберете пердета от по-леки и ефирни материи като коприна, сатен, кенар, воал. Повече свежест и прохлада ще внесат, ако цветовете им са от студената гама – синьо, зелено, гълъбово. Бялото също е идеален цвят за слънчевите дни. Ако ви пречи светлината от улицата вечер, но обичате въздухът отвън да поклаща пердетата пред отворените прозорци през лятото, може да сложите два вида – по-плътни отвътре и по-прозрачни отвън.

През зимния сезон отоплението вкъщи изсушава доста въздуха в стаите, което не е полезно нито за красотата ни (страдат кожата, косата), нито за здравето ни (страдат дихателните ни органи, очите). Оказва се обаче, че в зави­симост от това, кой или какво се намира в съответното помещение, се определят и оптималните стойности на влажността на въздуха. Ето резултатите от изчисленията на специалистите:

  • за хора и домашни животни -от 40 до 65% влажност
  • за новородени бебета и кърмачета – 50% влажност
  • за стайни растения – от 55 до 75% влажност
  • за картини, книги, музикални инструменти, дървени мебели, гравюри – от 40 до 60% влажност

Можете да проверите каква е влажността на въздуха в различните помещения с уред за измерването й (влагомер, продават се и комбинирани уреди за определяне на температура, влага и атмосферно налягане), пише Журнал за жената.

В случай че стойностите са по-ниски от препоръчваните, може да приложите една бабина хитрост – сушете прането си в стаята, не в банята или на балкона. Още нещо важно – не го слагайте върху радиатора, а на сушилка. Вярно, че окаченото изпрано бельо няма да разкраси интериора на спалнята или дневната, но пък ще овлажни сухия въздух в помещението поне временно.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар