Това са правила за щастлив живот, които са валидни за всички!

Малки трикове са в състояние да променят ежедневието ни, като го превърнат от скучно, еднообразно или напрегнато в оптимистично и усмихнато.

Щастлива жена

Щастлива жена

Няма човек, който да не се стреми и да не мечтае за щастлив живот. Друг е въпросът кой как възприема и оценява щастието. За някои то се съизмерва с материалното благополучие и спокойствие, за други това е намерената голяма любов. Има обаче няколко правила за щастлив живот, които са валидни за всички. И ефектът им не е хипотетичен, а научно обоснован и доказан. Достатъчно е да направим съвсем дребни промени в ежедневието си, за да си осигурим усмихнато и щастливо бъдеще, твърдят учените.

По-малко телевизия

Според обстойно и дългогодишно проучване на списание Social Indicators Research, най-нещастни са хората, които прекарват повече време в гледане на телевизия. Защо е така? Обяснението на учените е следното: при тези, които гледат твърде много телевизия, има трайна тенденция да се изолират от света, да се затварят в себе си, да затварят врати пред приятелите си и да ограничават постепенно контактите си с другите хора. Точно обратното е при онези, които по-рядко засядат пред телевизора. Свободното си време обикновено те запълват с интересни и креативни занимания, водят активен социален живот и се стремят да бъдат реални участници в дадено забавление, а не воайори.

Наслада от природата

Винаги, когато имате възможност, излизайте сред природата. Кратка разходка в парка, пикник в гората, пътуване извън града… Всичко това е полезно за здравето и щастието ви, пише Журнал за жената.

Те изследвали влиянието на зелените природни краски върху човешката психика и стигнали до извода, че зеленото е в състояние да излекува дори от тежка депресия. Най-голямата грешка е, когато човек разполага със свободно време, да го прекара затворен в жилището си. Това повишава трайно нивата на стреса. Най-полезни за разходки са тучните зелени ливади с безкраен хоризонт, тъй като те в известен смисъл олицетворяват щастливия и спокоен живот, твърдят учените.

Планирани ваканции

Независимо дали става дума за 1-2 седмици на морето, месец на село, или просто за уикенд сред природата, правете дългосрочна организация. Планирането на почивката месеци напред и изпипването на различните детайли около пътуването и престоя, носи невероятно удоволствие. Понякога очакването е по-голямо от самото събитие, е прозрял още немският философ Лесинг, а съвременните учени напълно подкрепят тази теза. Според тях е същото като със сладкия вкус от очакването на Коледа и случването на самия празник. Ентусиазмът, който придружава очакването, стимулира мозъка и провокира производството на хормони на щастието, което обяснява и приповдигнатото настроение през този период.

Красиво остаряване

Никой не е ваксиниран срещу старостта. Тя настъпва неусетно и безпрекословно, а човекът, който ни наблюдава от огледалото отсреща сякаш няма нищо общо с нас. Според италиански учени възприемането на старостта – било то предстояща или вече настъпила, като някакво пагубно събитие, което слага начало на края, е най-голямата грешка. Защото се отразява на дълбоко психологическо ниво и то в негативен план. А старостта може да бъде и много красива, ако си поставим за цел да я направим такава. Превърнете бялата коса не в недостатък, а в свой плюс – и не опитвайте да я прикривате (ако например израства твърде бързо), а я оставете такава, каквато е, без да се срамувате от годините. Носете я гордо и това мигновено ще промени както стойката на тялото ви, така и мисленето. На същия принцип преразгледайте и другите издайнически сигнали във външността си и открийте хубавата им страна.

Домашен любимец

Наличието на домашен любимец у дома доказано подобрява настроението и е своеобразна здравословна терапия, сочи изследване на JOURNAL OF PERSONALITY AND SOCIAL PSYCHOLOGY. Независимо от избора на животно, общуването с него носи радост, надежда, повишава самочувствието, развива чувство за принадлежност и дава по-голям смисъл на живота. А и така човек се учи да бъде по-отговорен.

Щастливо обкръжение

Намръщените хора – приятели, колеги или роднини, не само не ви зареждат с енергия, но черпят от вашата и ви правят нещастни без да осъзнавате това. Според британското списание BMJ усмихнатите лица действат като антидот на лошата енергия, която ви заобикаля. Когато човек се обгражда с позитивни хора, самият той става no-ведър и оптимистичен, и гледа по-леко на нещата, без да е повърхностен. Разбира се, това не означава, че трябва да изритате от живота си мрачните приятели. Но опитайте да общувате повече и по-често с щастливците, тъй като щастието е „заразно“.


По-чести промени

Има хора, които след като подредят жилището си по определен начин, не допускат дори минимална промяна в интериора. В известна степен те са прави за себе си – във вече установения ред намират спокойствие, сигурност, защита. От друга страна обаче, американски учени доказаха категорично, че промените невинаги са непременно отрицателни, а по-скоро ни правят щастливи, при това в дългосрочен план. Според учените не постоянните смени създават негативи, а рутината, която може да се превърне и в нездравословна в даден момент. Колкото по-често променяме нещо – в себе си, дома си, работата и т.н., толкова no-щастливи ще се чувстваме. А това нещо може да бъде и дреболия – например смяна на местата на настолния календар и семейната снимка на бюрото ви.

Време за изкуство

Проучване на JOURNAL OF EPIDEMIOLOGY AND COMMUNITY HEALTH показва, че хората, които отделят време за театър, опера, балет, изложби и концерти, са много no-щастливи и доволни от живота от онези, които не ги е грижа и не посещават такива събития. Разгледайте културния афиш в града, в който живеете – със сигурност ще откриете поне едно интересно заглавие, което ще ви заинтригува. Нека този месец бъде едно, а следващия станат две. Това е добро начало, което успешно може да развиете.

Благотворителност

Да проявите съпричастност и помогнете на нуждаещ се в беда, носи огромно щастие и удовлетвореност, показва проучване на списание Sciense. Освен, че ще направите добро, чрез доброволната благотворителност ще се почувствате одухотворени, доволни и в настроение. А това са част от елементите, които правят живота щастлив.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар