Какво трябва да знаем за диабета и как да разпознаем симптомите?

Вероятно мнозина, които не са пряко засегнати, се затрудняват да дадат точен отговор. Ето какво най-важно трябва да знаете за това заболяване.

Диабет

Диабет

Диабетът е хронично заболяване, характеризиращо се с хипергликемия (високи нива на глюкоза в кръвта), дължащи се на аномалия в производството или функцията на инсулина. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който позволява на глюкозата да навлезе в клетките, за да осигури енергия. Ако този механизъм се наруши, глюкозата може да се натрупа в кръвта, което води до типичните симптоми на диабет. Ето кои причини и фактори повишават риска от диабет.


Най-често срещаният тип на диабет е тип 2 (над 90% от случаите). При него производството на инсулин от панкреаса остава непроменено, но клетките на организма не успяват да го усвоят както трябва. Този тип диабет засяга най-често хора на възраст между 30 и 40 години и може да бъде наследен (40% от пациентите имат роднина от първа степен с диабет тип 2). Причини обаче могат да са наднорменото тегло, липсата на физическа активност и дори принадлежността към някои етнически групи в риск.

Как се установява

Хипергликемията, типична за диабета, се развива постепенно, година след година. Затова и заболяването може да бъде скрито доста дълго време, без да проявява явни симптоми. Често диабетът се диагностицира случайно, по време на медицински преглед по други причини. Именно затова лекарите препоръчват, дори и при липса на оплаквания, да се прави веднъж годишно пълна кръвна картина, задължително на гладно, и също така да се проверят нивата на кръвната захар в урината. Този диагностичен тест е особено важен при наличието на един от споменатите вече рискови фактори. Както и в случаите на един и няколко от характерните за заболяването симптоми.

Симптоми на диабета

Типични за диабета са бързата и необяснима загуба на тегло, прекомерната жажда, прекомерният глад, честото уриниране, замъгленото и/ или размазано зрение, хроничната умора, признаците на дехидратация, хипергликемия (оценена чрез изследване на кръвта), наличието на захар и/или кетонни тела в урината.

Други симптоми са дразнене на очите, световъртеж, сухота в устата, загуба на еластичността на кожата, трайно изтръпване на ръцете и краката, причинено от възпаление на периферната нервна система, заради високите нива на глюкоза в кръвта.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар