Украсете балкона си или градината с циганче!

Все по-често срещаме този представител от тропическите области на Африка В нашите дворове и паркове, разцъфнало в цветни лехи или кашпи – циганче (Impatiens sultani).

Циганче

Циганче

Със своята непретенциозност и богата палитра от цветове, циганчето с лекота внася ведро настроение в дворовете от пролетта чак до късна есен. Градинарите са запленени от неспирния цъфтеж и ярките багри, които са така характерни за цветето. С невероятното изобилие от цветове, циганчето е източник на пъстри багри за сенчестите места, където малко цветя могат да виреят. Но дори и да нямате сянка в двора, тези прекрасни цветя се чувстват добре и под слънчевите лъчи, макар и да предпочитат прохладата на шарената сянка.

Циганче (Impatiens sultani)

Циганче (Impatiens sultani)

Повечето представители на циганчето, които можете да закупите от градинските центрове, са предимно хибриди. Растенията обикновено не превишават 30 см височина, като различните сортове се различават по големина. Така например серията ’Super Elfin’ е представена от растения-джуджета и са идеални за озеленяване на алпинеума или сандъчетата на прозорците. Можете да избирате сред богата палитра от цветове – бяло, червено, розово, коралово, виолетово и пурпурно, а при най-новите сортове има и жълти.

Циганче (Impatiens sultani)

Циганче (Impatiens sultani)

Циганчето обича добре дренираната почва, която е богата на органични вещества. Засадете цветята през пролетта на полусенчесто или сенчесто място, като предварително добавете малко пясък и органичен тор към почвения субстрат. Поливайте редовно цветята, особено през горещите дни – не оставяйте почвата да изсъхва, но и гледайте да не е подгизнала. Подхранвайте цветята на всеки 4-6 седмици с течен тор добавен към водата за поливане или еднократно сложете бавно-освобождаващ се тор. След като настъпят и първите студове, изкоренете растенията и засадете нови на следващата година.

Годеция е непретенциозно цвете с красиви багри

Всяка зодия си има цвете-талисман, което трябва да отглеждате в дома си!

Забавни и интересни факти за хищното растение росянка

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар