Консервираните плодове ни приближават към смъртта!

Консервираните плодове не само че не са пълен заместител на пресните, но както се оказва, биха могли да бъдат вредни за здравето ни: учени са установили, че употребата им може да повиши риска от преждевременна смърт.

konserviТова се посочва в ново изследване, публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health, UK.

Изследването, което е продължило седем години, е направено сред 65 000 британски възрастни. Те са съобщавали подробно на учените за хранителния си режим. Много е трудно да се каже дали този повишен риск от смърт се дължи на факта, че тези хора яли консервирани плодове; или че те просто не са имали възможност да си купуват пресни. Известно е, че консервираните плодове обикновено плуват в сироп, който съдържа много захар – фруктоза. Многобройните проучвания са показали, че консумацията на големи количества фруктоза е свързана с високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, метаболитни нарушения. В момента има много данни, че излишната рафинирана захар в диетата е вредна за човешкото здраве.

В същото време, използването на замразени плодове или зеленчуци е сравнимо с прясните. Тъй като в замразените плодове не се добавя захар, то те имат същата полза като пресните.

Но въпреки всичко това, не е необходимо да елиминирате напълно консервираните плодове. Просто е необходимо само да изберете консервирани храни, свободни от рафинирани захари и токсини. Когато купувате консервирани плодове, се уверете, че те съдържат 100% натурален сок, качествена опаковка и не забравяйте да отцедите сока, преди да започнете да ги ядете. А най-добре да си приготвяте консервирани плодове сами у дома, като не използвате захар, а само природни подсладители, като стевия.

 

Кисели краставички без консервиране

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар