Може ли един морков на ден да ви спаси от рак на гърдата?

Една от формите на витамин А – ретиноевата киселина, която се съдържа в сладките картофи и морковите, помага предраковите клетки на млечната жлеза да се трансформират обратно в здрави.

morkovТова се посочва от изследване, публикувано в Международно списание по онкология.

Новото проучване може да помогне да се обясни факта, че при клиничните изпитвания, не се показват никакви ползи от витамин А при лечение на рак.  Установено е, че витаминът не действа върху раковите клетки, а засяга само предраковите и трябва да се прилага в строго определена доза.

Гръдните клетки претърпяват много промени преди да станат агресивни ракови клетки. Поради това Сандра Фернандес, професор по онкология в Университета Томас Джеферсън, използва модел на рак на гърдата, състоящ се от четири различни видове клетки, всяка от които отговаря на определен етап: нормални клетки, предракови, ракови агресивни ракови клетки.

Учените, работещи по всички четири типа клетки с различни концентрации на ретиноева киселина (веществото, в което витамин А се превръща в организма), са установили значителни промени именно в предраковите клетки. Те не само започнали да изглеждат като здравите клетки, но и техните гени също са се променили и се върнали към нормалното. Всички 443 гени, участващи в преобразуването на раковите клетки в здрави започнали нормална работа след лечение с ретиноева киселина.

Интересен факт е, че зрелите раковите клетки не са се повлияли от лечението с ретиноева киселина. Затова може да се предполага, че за използването на такива лечения има само определен „прозорец от време“, когато е възможно да се предотврати развитието на тумори. Авторите са установили, че антитуморният ефект на ретиноевата киселина има определена концентрация и по-високите концентрации дават само частичен ефект.

Да се ​​надяваме, че витамин А ще може да бъде ефективна при хора, защото това ще помогне на лекарите да предотвратят развитието на рак на гърдата – една от основните заплахи за здравето на жените.

 

10 знаменитости, които са преборили рака на гърдата

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар