Гласувайте за шопската салата № 1 в ЕС!

Ти лайф за Лекува

Това е ястието, което води във временното класиране и има големи шансове да излезе победител!

Вкусната смесица от зеленчуци със сирене съвсем заслужено се харесва от много хора и не само шопи. В селата около Софийското равно поле тази чудна храна присъства неизменно на трапезата. За наша радост тя е включена в класация за най-популярно европейско ястие, организирано на сайта на Европейския парламент „Вкусът на Европа“.

От страницата на ЕП във Фейсбук предлагат всеки, който иска да организира свое парти в нощта на изборите. Дадени са рецепти за ястия от всяка една от държавите, които членуват в ЕС. Испания е представена с гаспачо, Великобритания с картофи и риба, от Швеция има кюфтета. Нашата шопска салата е абсолютен фаворит! Освен нея България е представена със сирене по шопски, боб чорба, таратор и печени ябълки. Следваща по харесване е супата от цвекло на Литва, а в първите пет влизат зелеви сарми от Румъния и лозови от Гърция. За всяко ястие е дадена подробна рецепта за приготвянето му. Нашата шопска салата е представена така:

Съставки:

4 домата, нарязани

1 голяма краставица, небелена и нарязана

4 зелени или червени чушки, печени или сурови, нарязани

1 глава кромид  лук, нарязан или 6 стръка зелен лук, нарязан на парчета

2 супени лъжици нарязан пресен магданоз

1/2 чаена чаша олио

1/2 чаша българско сирене

Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Поставете доматите, краставиците, чушките, лука и магданоза в голяма купа и разбъркайте.

Добавете олио, оцет, сол и черен пипер на вкус (забележка – оцет и черен пипер много рядко се добавя на тази салата). Разбъркайте добре, изсипете в чиния за сервиране и натрошете или настържете сиренето отгоре.

Нашето скромно мнение е, че всички подправки, включително олиото се добавят според вкуса на човека, който ще я хапва. Поради това не оспорваме количеството олио – тази салата е най-вкусна без абсолютно никакви добавки от рода на сол, черен пипер, оцет или олио!

 

Бързи и лесни варианти за вечеря

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар