Стая на морския бряг може да вреди на щитовидната жлеза

Трудно е да се надцени приятния шум на чистата морска вода и лечебната сила на въздуха от морския бряг

Но експертите предупреждават: жителите на мегаполисите, които внезапно попадат от среда, „наситена“ с газове, в зона, където въздухът е наситен с йод, рискуват здравето и благополучието си.

Излишъкът от йод може да предизвика развитие на автоимунни заболявания

Смята се за много приятно да отседнете в хотел, квартира или палатка на морския бряг. Денонощно чувате шума на вълните, дишате свеж въздух.

Д-р Валентин Ковтун

Само че в първите дни от отпуската този въздух може да навреди на здравето, защото в организма ще проникне прекалено количество йод, предупреждава руският лекар Валентин Ковтун.

Жителите на големите градове не са свикнали и когато край морето попадат в среда, в която въздухът е пропит с йод, изпитват „йоден удар“, обяснява той. Рязката смяна заставя организма на хората, свикнали със съвсем различно качество на въздуха, да се приспособява към новите условия, което пък натоварва най-много щитовидната жлеза.

„Щитовидната жлеза е принудена да се пренастройва от условията на йоден дефицит към условия с излишък на йод. Тя може да реагира с работа на много бързи обороти, което е риск за развитие на тиреотоксикоза. Ако пък не се справи и забави своята работа, може да се стигне до летаргия, подпухване и увеличаване на килограмите“, посочва лекарят.

Затова е по-разумно да не отсядате на морския бряг. През първите дни не прекалявайте с плажа и разходките край морето, за да може организмът да се адаптира плавно и за да се избегне предозировката с йод.

От друга страна при липса на йод нервната система страда

И още – състоянието на косата и кожата се влошава, човек изпитва сънливост и разпад. В същото време злоупотребата с богатия на йод въздух може да доведе до още по-неблагоприятни последици. Много полезно ще е ако в първите дни наблегнете на консумация на морска риба. Така набавянето на йод ще се случи плавно и няма да обремени организма.

Източник: www.gazeta.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар