Билкови отвари спират косопада

Косопадът е проблем, когато е прекален. Обикновено 3-4 пъти през годината се засилва, което е свързано с обновяване на фоликулите

На мястото на падналите поникват нови. Когато обаче процесът е траен и на ден губите повече от 100 косъма, трябва да вземете мерки.

Причините може да са най-различни – от неправилни грижи и липса на витамин до болест или стрес.

Ако нямате сериозен здравословен проблем, може да си помогнете и само с отвари. Билки ще си купите във всяка аптека, ако не сте си набрали сами през лятото.

Преди да използвате отварата, направете тест за алергия на китката. Ако до половин час няма зачервяване и сърбеж, спокойно я сипвайте на главата.

Копривата е най-популярното средство срещу косопад

Залейте я с гореща вода и оставете да кисне 6 часа. Изплаквайте косата след измиване. Ще засилите ефекта, ако пиете и чай от коприва.

Корените от репей също помагат. Трябват ви половин чашка настъргани, залейте ги с 1,5 л гореща вода. Варете 10 минути. Когато се охлади, прецедете и втрийте с масажиране в корените на косата. След това изплакнете, не използвайте шампоан. Репеят измива много добре.

Ще укрепите корените с отвара от подбел

Сушените листа залейте с вряла вода и оставете под капак минимум 2 часа. После изплакнете косата.

Лайката също помага при косопад, но имайте предвид, че изсветлява. Залейте я с вода и варете 2-3 минути. Изплакнете, докато е още топла.

Може да направите комбинирана отвара, ще има още по-добър ефект. Смесете равни части листа от коприва с корени от глухарче и репей. Оставете ги да киснат във вряла вода 2-3 часа и използвайте. Отварата заздравява корените, лекува пърхот и отстранява излишното омазняване.

Друг вариант е да смесите шепа шишарки на хмел и по 2 с.л. корени на репей и на аир. Варете 5 минути и втри-вайте отварата в корените 3 пъти в седмицата.

Препоръчва се да правите процедурата не по-малко от 2 месеца. Следете какъв е ефектът.

Ако няма, изберете по-силни начини за укрепване на корените. Такива са спиртните настойки

Трябва да ги прилагате внимателно, защото те силно пресушават кожата. Резултатът им се обяснява със засиленото кръвообращение от спирта и с почистването на скалпа от патогенна микрофлора, която често е причина за косопада. Освен това спиртът извлича повече полезни вещества от продуктите в сравнение с водата.

За да избегнете странични ефекти, правете процедурата максимум 2 пъти в седмицата. Дръжте спиртната настойка не повече от 45 минути. Ако усетите силно парене, веднага измийте.

Най-ефикасни са настойките от лют червен пипер, женшен, арника, невен, прополис. Залейте 1 с.л. със 100 мл спирт и оставете на тъмно и хладно 2-3 дни. След това прецедете и използвайте. Сложете ръкавици, за да не увредите кожата на ръцете. Втрийте старателно в корените и след 20-40 минути измийте.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар