Живот с работохолик: как да спасите връзка, ако партньорът ви мисли за работа през цялото време

Ключът към доверителните и силни взаимоотношения е способността да решаваме проблемите заедно

Когато вложим всичките си грижи в работата, не ни остава енергия за семейството, приятелите, саморазвитието и хобитата, казва психологът и експерт по работохолизъм Барбара Килинджър. Животът с партньор работохолик се превръща във вечно очакване и изпитание. Ако сте запознати с подобна ситуация и вече не искате да се примирявате с нея, ние ви казваме как да върнете вниманието на любимия / о, и да спасите връзката.

Специалистите по брачни отношения казват, че много двойки правят фундаментална грешка, като не изясняват ценностите си, не съгласуват очакванията и плановете си за бъдещето още преди да се оженят.

За вашия съпруг кариерата може да е толкова голям приоритет, че да е готов винаги ( да пренебрегне семейството си заради нея. В такъв случай постоянно има и ще има ситуация, която той трябва да оправя. И не става дума толкова за доходи, които може да изгуби, а са нужни на семейството. Става дума за това да изглежда способен, ефективен и незаменим, което да му осигури изкачване на следващото стъпало в йерахичната стълба.

Барбара Килинджър

Щом е така, той няма да спре, докато не застане на върха

После обаче ще погледне към някой съседен връх, примерно ще се прехвърли от бизнеса в политиката. Обикновено абмициозните мъже са движени от два неустоими „афродизиака“ -копнеж по власт и престиж.

Вашият изход е да го приемете такъв, какъвто е, щом навреме не сте осъзнали колко голяма ценност му е кариерата и не сте съгласували очакванията си. Например че вие нямате нищо против той да стане генерален директор, но не си представяте, че през 10-те години, докато постигне това, няма да има никакво свободно време. А вероятно и през следващите 10, защото ще си постави някаква друга цел.

Макар да е малко късно, по-добре бъдете честни пред себе си дали можете да понесете мъж, на когото кариерата му е по-любима от вас

Имате полза, защото издигането му върви с материални продобивки и по-висок социален статус за вас. Но ако не можете да понесете вечно да сте на второ място, ясно е какво трябва да направите.

Друг вариант е вечно заетият ви съпруг да е работохолик. Той е различен от кариериста, неговата движеща сила не е амбицията да се изкачва на все по-високи постове. Той толкова си обича професията, че не • може да се откъсне от нея дори за спокойна вечер вкъщи, за две седмици ваканция. Ще си я работи дори ако не напредва в йерархията и даже ако не изкарва пари, адекватни на усилията, които полага.

Именно това е определението за работохолизъм и ако съпругът ви е такъв, сте в още по-трудно положение

Първо, защото трябва да не се цупите, а да го уважавате, въпреки че сте потърпевши. Искрените, неподравени работохолици се срещат рядко. Тях ги движи не просто стремеж към успеха, а радост от професията. Според психолозите работохолиците вършат всичко с пълно себеотдаване. Много често те са хора, които водят напред компанията, в която работят. Възможно е обаче и да нямат качества на ръководители, затова никога да не получат шефски пост. Но продължават, защото са вдъхновени от онова, което работят.

Безкрайните часове труд не тежат на работохолика, но са ужас за семейството му

Съпругата трябва да свърши всичко вкъщи. Децата трябва да живеят при вечна липса на единия родител. Понякога работохоликът осъзнава всичко това и се опитва да го поправи, като отделя време за близките си веднъж седмично или веднъж годишно. Но по-често любимото му занимание толкова го увлича, че забравя за правилните си решения да не лишава семейството от себе си.

Не го прави нарочно, просто е пристрастен

Такъв мъж ще се почувства крайно неразбран, ако непрекъснато се сърдите заради поведението му. По-умната стратегия е да се опитвате да се договаряте какво и кога ще правите заедно. Никога не бива да го изненадвате с внезапни хрумки за удоволствия. А при проблеми играйте на тънката струна, че не можете да се справите без него. И мъжете работохолици обичат да са незаменими за любимата. Но приемете и се примирете, че невинаги ще ви се получава.

Имате върху още нещо да помислите – как да направите така, че пристрастеният ви съпруг все пак да не си докара болести. Любимата работа е зареждаща, но всеки човек си има физически и психически граници. Пробвайте да говорите и за това, като внимателно обяснявате, че като си почине и се разнообрази, ще има повече сили да прави това, което обича. А разнообразие и за него, и за вас ще е да посвещава време на семейството си.

Кариеристите и работохолиците
обикновено са дисциплинирани хора

Щом искате помощ вкъщи, седнете със съпруга и се договорете кои са неговите задължения. Той ще си ги изпълнява, макар че е възможно понякога да ги отлага малко заради неочаквани събития в неговия приоритет – работата. Отново трябва да проявявате разбиране и да не стигате до скандали, дори и семейството да седи гладно, понеже главата му се е забавил с вечерята, която е щял да купи на връщане от службата.

Въпреки че често ще имате поводи, ваше е решението да не се ядосвате на мъжа си. Като сте на път да избухнете, спомнете си колко по-лоши типове съпрузи има.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар