Какво лекува киселият трън?

Киселият трън, известен у нас и под името царево грозде, е храст, за който още от древността се знае, че има лечебни свойства

В народната медицина Berberis vulgaris L. се използва главно срещу болести на жлъчката, черния дроб и при стомашно-чревни проблеми, и профилактична роля, защото спомага за детоксикация на черния дроб.

От сочните червени плод-чета, които узряват в края на лятото, могат да се приготвят сладка и компоти, които имат леко жлъчегонно и подобряващо храносмилането действие. Плодчетата могат и да се изсушат.

Всички части на киселия трън имат свойството да премахват спазмите на жлъчния мехур и действат болкоуспокояващо при жлъчнокаменна болест. Полезните вещества са най-концентрирани в корените. Там се откриват алкалоиди, флавоноиди, органични киселини, каротиниди.

Плодовете могат безопасно да се нарекат склад на витамини А, С, Е, К

Те са богати на:

– пектини;
– бета каротин;
– естествени захари;
– каротеноиди (лутеин, капсантин, ауроксантин);
– органични киселини (ябълчена, лимонена, винена).

Кората съдържа алкалоиди (берберин, палмитин, ятрорицин) и танини. Това разнообразие е превърнало киселия трън в ефективна съставка на много лечебни средства, използвани от народната медицина.

Чай от корени или кори се приготвя, като 1/2 ч.л. ситно нарязана билка се запарва в 1 чаша вряща вода. От прецедената запарка се приемат по 1 -2 супени лъжици 2-3 пъти дневно.

Ако се ползват плодовете на храста, количеството билка е 2 чаени лъжички.

В народната медицина растението има особен статут

Искате ли да подобрите здравето си с помощта на народни рецепти? Лекарствата от кисел трън са тествани от векове. Още древните гърци са знаели много за ползите от това обикновено растение. Елините са го използвали като антибактериално средство за заздравяване на рани на войници, а също и като лекарство, което пречиства кръвта.

Още ползи на киселия трън:

– спира на кървенето и блокира възпалението;
– лекува настинки и намалява температурата;
– премахва токсините, натрупани в тялото;
– забавя стареенето;
– помощ при лечението на заболявания на жлъчните пътища, черния дроб, бъбреците и стомаха;
– лекува диабет, ревматизъм, подагра, туберкулоза;
– регулира кръвното налягане и сърдечната честота.

Внимание! Съставът на растението включва вещества със силен ефект, така че предозирането е изпълнено с опасни последици. Киселият трън трябва да се използва с повишено внимание, докато приемате антибиотици и антихистамини.

Източник: pryanalavka.com

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар