Испанският птичи грип: Установен е рядък случай на предаване на болестта на хора

Птичият грип обикновено поразява през есенните и зимните месеци.

 

Работник в птицеферма в Испания се зарази с птичи грип в края на септември, в рядък случай на предаване на болестта на хората, и остана асимптоматичен, докато тестът му не даде отрицателен резултат, съобщи испанското министерство на здравеопазването в понеделник.

„На 27 септември 2022 г. Националният център по микробиология потвърди случай на инфлуенца по птиците А (H5N1) при асимптоматичен мъж, който вече е с отрицателен тест“, се казва в съобщението на министерството.

Заразеният работи в птицеферма в Гуадалахара, Централна Испания, където на 17 септември бяха открити случаи на птичи грип при домашни птици. Той беше поставен в домашна изолация до отрицателен тест на 28 септември.

Единственият му близък контакт е бил отрицателен, според изявлението на министерството, което подчертава, че „предаването от птица на човек се счита за рядко явление, а предаването от човек на човек е изключително рядко“.

В Испания са открити 79 огнища при диви птици и 36 в птицеферми, по данни на здравното министерство.

Междувременно холандското правителство обяви, че ще продължи с клането на около 102 000 домашни птици във ферма в северния град Кил-Видевер след откриването на силно заразен щам на птичи грип.

Петнадесет случая на тази изключително смъртоносна форма на птичи грип бяха регистрирани в Холандия миналия месец след десетки случаи, идентифицирани по-рано тази година.

Франция също е изправена пред възобновяване на случаите, след като преживя най-лошата си вълна от птичи грип по-рано тази година.

Мигриращите водоплаващи птици и главно дивите патици са естествен резервоар на вируса на птичия грип, като в същото време тези птици са най-резистентни на инфектиране. Те могат да пренасят вируса на огромни разстояния и да го екскретират с изпражненията.

Домашните патици са възприемчиви на заболяването, както и пуйките, гъските и останалите птици, отглеждани в домашни или промишлени условия.

Птичият грип обикновено поразява през есенните и зимните месеци. Предава се чрез изпражнения на заразени мигриращи диви птици или директен контакт със замърсени фуражи, дрехи и оборудване.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар