Могат ли бременните жени да ядат чесън: плюсове и минуси

Да се яде чесън може по всяко време и от всеки, освен от децата, когато са много малки. Бременните жени, обаче, трябва да са внимателни с употребата му

Чесънът е много полезен, но бъдещите майки трябва да внимават с употребата му. Какви са ползите и вредите от чесъна за бременните жени – всички подробности в статията.

Ползите от чесъна по време на бременност

Големият брой полезни свойства на чесъна има положителен ефект върху здравето на жената по време на бременност. Този продукт съдържа много витамини, микроелементи и други полезни вещества, сред които особено важна е фолиевата киселина, необходим за правилното развитие на плода. Тази киселина не се синтезира от организма и трябва да се набавя с храната. Освен това не се съдържа във всички плодове и зеленчуци, затова е полезно за бременните жени да ядат чесън.

Чесънът перфектно убива вируси, които са особено опасни за жена в положение. Редовната консумация на чесън в малки количества по време на бременност ще намали риска от настинка. Настинката обикновено не причинява много вреда на тялото, но може да повлияе неблагоприятно на развитието на плода.

Чесънът е отличен при вагинални инфекции

Например, той е добра профилактика срещу кандидоза, която причинява много безпокойство на бременните жени.

Бъдещите майки не трябва да приемат много антивирусни лекарства. Затова, с помощта на чесън можете да се предпазите от инфекции.

Чесънът помага при запек и хемороиди, намалява кръвното налягане, подобрява работата на сърдечния мускул, но особено важни за бременните е способността му да повишава имунитета, да подобрява усвояването на селен, да отпуска гладката мускулатура, да стимулира кръвообращението и да разширява кръвта съдове.

Вредата от чесъна по време на бременност

Необходимо е да се третира чесънът като лекарство, а не като полезен продукт. Тоест, в малки дози, той носи една полза и може да се яде от бременни жени, но честата и прекомерна употреба на чесън може да навреди.

Той разрежда кръвта, така че чесънът не трябва да се яде преди раждането, за да няма тежко кървене, което е възможно при цезарово сечение или трудно раждане.

Дори в началото на бременността голямо количество чесън може да предизвика кървене от носа, като в този случай употребата на ароматната подправка трябва да се преустанови. И през последния триместър трябва драстично да ограничите консумацията му, тъй като чесънът има лош ефект върху вкуса на кърмата.

Освен това чесънът повишава риска от алергии.

Чесънът трябва внимателно да се комбинира с някои лекарства, предимно антикоагуланти. Той също така намалява нивата на кръвната захар и увеличава производството на инсулин, което не винаги е полезно за здравето на бременната жена. Поради способността си да абсорбира йод, чесънът може да причини хипотиреоидизъм.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар