Застрашителен брой новородени са резистентни към лекарства срещу ХИВ

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Близо половината от всички новородени с диагноза ХИВ не подлежат на лечение

Нивото на ХИВ резистентност към лекарства се повишава и е спешно необходим нов подход. Близо половината от всички новородени с диагноза ХИВ са резистентни към интервенция, според Световната здравна организация.

„Според последното изследване, проведено в десет африкански държави на юг от Сахара, почти половината от всички новородени, диагностицирани с ХИВ, всъщност имат резистентност към лекарства“, се казва в изявлението.

СЗО предупреди, че макар антиретровирусната терапия да се е доказала като успешен супресант, използван за лечение на 27,5 милиона души по света, резистентността към лекарства нараства, а броят на страните, достигащи критичен праг на резистентност от 10 процента, нараства.

Рутинният скрининг за резистентност, в допълнение към изследването на алтернативата, ще види основен начин за свеждане до минимум на предаването на резистентната към лекарства форма на ХИВ. Миналата година само 64% ​​от страните с високи нива на инфекция имаха национални планове за действие за превенция, наблюдение и реагиране на резистентния към лекарства ХИВ.

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адан Гебрехесус посочва, че злоупотребата с антимикробни средства може да е една от причините за лекарствена резистентност.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар