Щракане в ухото при преглъщане – какво да правя

Какво да направите, ако чувате щракане в ухото при преглъщане? Това нормално ли е или патология? Възможно ли е сами да премахнем неприятното явление?


Ако има пукане или щракане в ухото или и в двете уши при преглъщане, прозяване, а понякога и при обичайно затваряне на челюстите, трябва да се консултирате с лекар. Причините за един такъв симптом ще обсъдим и в тази статия.

Защо има щракане в ухото при преглъщане

Въпросът е двусмислен и само специалист след необходимите изследвания, и след обстоен преглед, може да отговори с пълна увереност. Въпреки това, неприятните звуци в ушите често се свързват с два проблема.

Дисфункция на слуховата тръба

На езика на лекарите заболяването се нарича салпинготит. Често такъв дефект възниква след хрема. Вкъщи може да направите самостоятелно продухване на ушите. Тази процедура ще бъде от полза само когато хремата вече е преминала и носът е напълно сух. В противен случай можете да си навредите и да предизвикате развитието на отит.

За да направите това трябва да си поемете дъх, колкото се може по-дълбоко. След това запушвате носа, затваряте устата и се опитвате да издухате събрания въздух.

Полезно е да се използва дъвка, тъй като предизвиква отделянето на слюнка. Можете също така да използвате вазоконстрикторен спрей, който ще помогне за облекчаване на подуването. Лекарите в такива случаи предписват тимпанометрия, която ви позволява да идентифицирате дефект в тъпанчетата или загуба на слуха.

Нарушаване на захапката

Това води до дисфункция на темпоромандибуларната става. Факт е, че в такава ситуация натоварването върху костите и зъбите е неравномерно разпределено. В резултат на това при преглъщане се чува щракане в ухото. Ако не се обърнете към гнатолог навреме, могат да възникнат усложнения: замаяност, изтръпване на мускулите на лицето, асиметрична усмивка.

Освен това, в някои случаи, колкото и да е странно, щракането в едното или двете уши се появява и заради наличието на плоски стъпала, заради което и позата се влошава. Малоклузията може да бъде вродена или да се появи след неправилно поставена пломба или имплантиране на зъби. Такова заболяване също така засяга външния вид на пациента. Появяват се назолабиални и кръгови гънки.

Специалните капачки ще помогнат за облекчаване на дискомфорта и болката

Те са съвсем миниатюрни и се поставят в устата.

Основната задача на лекаря е да разпредели правилно натоварването върху темпоромандибуларната става. Тогава всички проблеми ще изчезнат.

Щракането в ухото е симптом, който ви кара да замислите за вашето здраве. Необходима е диагностика, за да се определи заболяването, което причинява този симптом. Обикновено това явление е лечимо, ако не започнете самолечение и незабавно се консултирате с лекар. Популярната мъдрост, макар и банална, е вярна: по-добре е да спрете всяка болест в самото начало, отколкото да плащате скъпо, за да я лекувате. Бъдете здрави!

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар