Здравословни проблеми могат да провокират сухота в устата: Вижте кои са

 

 

Намалената слюнка и получената сухота в устата имат огромно влияние върху здравето на зъбите и венците

Сухота в устата се отнася до състояние, при което слюнчените жлези не могат да произвеждат достатъчно слюнка, за да поддържат вътрешността на устата мокра. Чрез неутрализирането на киселините, произвеждани от бактериите, слюнката ограничава растежа на бактериите и помага за предотвратяване на кариес.

Слюнката също подобрява вкуса и улеснява дъвченето и преглъщането. Освен това ензимите в слюнката подпомагат храносмилането.

Намалената слюнка и получената сухота в устата имат огромно влияние върху здравето на зъбите и венците, апетита и насладата от храната.

Сухота в устата често се появява като страничен ефект от някои лекарства, проблеми, свързани със стареенето, или в резултат на лечение на рак. Непроизвеждането на достатъчно слюнка в устата може да причини някои симптоми.

Ето кои проблеми могат да провокират сухота в устата:

Някои лекарства, използвани за лечение на депресия, високо кръвно налягане и тревожност, както и антихистамини, деконгестанти, мускулни релаксанти и болкоуспокояващи могат да причинят сухота в устата.

Много хора изпитват сухота в устата с напредване на възрастта. Допринасящите фактори включват употребата на определени лекарства, промени в способността на организма да обработва лекарства, недохранване и дългосрочни здравословни проблеми.

Химиотерапевтичните лекарства могат да променят структурата на слюнката и произведеното количество. Радиационните лечения, прилагани върху главата и шията, могат да увредят слюнчените жлези, което води до значително намаляване на производството на слюнка.

Нараняване или операция, която причинява увреждане на нервите в областта на главата и шията, може да причини сухота в устата.

Диабет, инсулт, гъбична инфекция в устата (млечница) или автоимунни заболявания като болестта на Алцхаймер, синдрома на Sjögren или ХИВ/СПИН могат да причинят сухота в устата. Болести като бъбречна недостатъчност, заболявания на щитовидната жлеза, анемия, туберкулоза също са причина за сухота в устата.

Дишането през устата, хъркането и сухият въздух в стаята също могат да допринесат за сухота в устата. Алкохолът и тютюнопушенето или дъвченето на тютюн могат да увеличат оплакванията от сухота.

Определянето на лечението трябва да се основава на причината за сухотата в устата. Специалист или зъболекар може да направи следното: Лекарствата, които причиняват сухота в устата, могат да се сменят. Ако това не е възможно, дозата може да бъде намалена. Могат да се използват продукти за овлажняване на устата (води за уста, изкуствена слюнка или овлажнители).

Водите за уста, предназначени за сухота в устата, особено съдържащи ксилитол, също осигуряват защита срещу кариес. Могат да се използват лекарства, които стимулират слюнката. Важно е да се пазят зъбите. За предотвратяване на кариес могат да се използват лекарства с флуорид.

За да подпомогнете хидратацията и баланса на електролити в организма, може да си приготвите домашен разтвор за хидратация: Смесете 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка сода за хляб и 1 супена лъжица захар в чаша вода. Може да добавите сок от лайм, лимон или портокал за вкус. Пийте по 1 чаша на ден, а може и повече след тежки физически натоварвания.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар