Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни здравословни причини и народни поверия

Когато носът започне да сърби, мнозина веднага търсят народни знаци, свързани с това явление

носът

Но има и физиологични причини, поради които носът сърби, и те също трябва да бъдат взети под внимание.

Причини за сърбеж в носа

Сърбежът в носа или усещането, че сърбят върхът, лявата или дясната половина на носа, не са опасни за здравето, а неприятни.

Причините за сърбеж в носа могат да бъдат различни:

Алергична реакция. При алергия към цъфтящи растения, прах или животински косми, освен сърбеж, започват кихане и упорита хрема.

• Възпалителен процес. Заболявания като отит или ринит често започват със силен сърбеж в носа.

• Сухота. Носната лигавица изсъхва и започва да сърби, ако въздухът в помещението е прекалено сух и горещ, както и след продължителна употреба на вазоконстрикторни капки.

• Косми в носа. Голямо количество коса в носната кухина е друго обяснение защо носът сърби.

Ако се развие алергия или възпаление, задължително трябва да се консултирате с лекар, да направите необходимите изследвания и да пиете предписаните от специалиста лекарства. Само като елиминирате основната причина, можете да се отървете от неприятното усещане за сърбеж.

При постоянна сухота в носа е важно да овлажнявате въздуха в стаята и ежедневно да намазвате носната лигавица с масло от праскова или кайсия. Препоръчително е да не използвате известно време вазоконстрикторни капки, за да не изсушите още повече лигавицата.

Ако сърбежът е причинен от голямо количество косми, те трябва да бъдат внимателно подстригани или да се свържете с козметик, който професионално да се справи с този проблем.

Изненадващо естеството на сърбежа е слабо разбрано

Цялата информация за него е свързана с резултатите от изучаването на механизма на болката. Според една от версиите сърбежът е състояние, което предупреждава тялото за болка, и че нещо не е наред.

От нервните окончания на периферните нерви, разположени в горните слоеве на епидермиса, върху лигавицата, се излъчват сигнали, които образуват сърбеж и „бият аларма“ към мозъка чрез нервните клетки. В ставите, мускулите и вътрешните органи липсват рецептори за сърбеж.

Има психогенен сърбеж – няма видими дразнители, но човек усеща, че все още го сърби. Тази ситуация възниква при стрес.

Защо носът сърби: народни поверия

Легендите разказват, че носът е специален, фино устроен орган, който може да надуши много предстоящи събития. Според знаците сърбежът вътре и извън носа може да предвещава:

• бъдеща употреба на алкохолни напитки;

• тежък махмурлук, ако носът сърби вече по време на празника;

• неочаквана печалба;

• добра новина, когато искате да почешете лявата част на носа;

• лоша новина, когато носът ви сърби от дясно.

Интересно е и от какво сърби върхът на носа. Според народните знаци това означава бурна кавга с близки и понякога дори предвещава сериозни сблъсъци, ако върха на носа сериозно сърби и не спира в продължение на дълго време.

Всеки сам избира дали да вярва или да не вярва в знаците, но не могат да бъдат изключени и други фактори. Ако сте преследвани от обсесивен сърбеж в носната кухина, трябва да се консултирате с лекар и да проверите здравето си.

Защо сърби езикът

Ако езикът ви сърби от лявата страна, очаквайте неканени гости, а ако отдясно, пригответе се за реч пред голяма публика.

Защо петата сърби

Според народните знаци дясната пета сърби на добри новини от роднини и познати. За мъжете обаче това може да е знак за предстояща измама от най-близкото обкръжение. Но за жените сърбежът на дясната пета обещава промяна в обичайната среда. За омъжената жена сърбежът на лявата пета е предупреждение за предателството на партньора, а за свободното младо момиче, напротив, обещава бърза среща с любимия. За мъжете сърбежът на лявата пета предвещава трудности.

Защо бузата сърби

Лявата страна на бузата сърби на печалба, добри новини и ново радостно запознанство. Но сърбежът на дясната буза обещава труден разговор с близки и дълго пътуване.

Защо сърбят задните части

Ако ви сърби лявото седалище, очаквайте значителни промени в живота. За жените сърбежът в тази област предвещава подаръци и разрешаване на конфликти с любим човек. За мъжете – нови запознанства, успех в кариерата. Но сърбежът на дясното дупе е предвестник на клюки, кавги и обиди, както за жените, така и за мъжете.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар