Как да лекувате рани по лицето бързо и без следи – съвет на лекар

Заздравяването на рани по лицето (най-вече от разчоплени пъпки) се отличава с редица специфични особености

Особеностите на тези рани се дължат на повърхностното разположение на съдовете, продължително подуване на увредените тъкани и лицевите мускули, което затруднява затягането на краищата на раната и вероятността от нейното бързо заздравяване. Това може да доведе до инфекция.

Заздравяването на рани по лицето има висок регенеративен потенциал поради повишено кръвоснабдяване и добра инервация в областта на лицето.

Нека разберем какво може да направите у дома, така че раната на лицето да заздравее възможно най-бързо и да не оставя след себе си неестетични белези. Подробностите научаваме от д-р Денис Кондратиев, пластичен хирург.

Д-р Денис Кондратиев

Неинфектираните рани (пъпка или драскотина) зарастват доста бързо и не увреждат лицето. Затова е достатъчно да следвате определени правила за грижа за тях. Първо, не третирайте рани по лицето с неразреден медицински спирт и йод.

Неразреденият йод и алкохолът могат да изгорят и раздразнят кожата под формата на незаличими тъмни петна, така че винаги давайте предпочитание на разредените лекарства.

По-сложните рани по лицето (например след премахване на татуировка) трябва да се лекуват със специални продукти за заздравяване на рани, които стимулират регенерацията на тъканите и подобряват тяхното хранене. Бързият процес на заздравяване означава, че грубите белези по кожата се образуват много по-рядко и няма да има нужда от премахване. Такива средства могат да ви бъдат препоръчани или в клиниката, където сте премахнали татуировката, или в аптеката.

За да ускорите процеса, трябва да използвате средства за заздравяване на рани, които подобряват храненето на тъканите и стимулират клетъчния метаболизъм. Ако възстановяването е активно, грубите белези се образуват много по-рядко. Успоредно с това трябва да приемате мултивитамини и да ядете зеленчуци, плодове и протеинови храни.

Как да лекувате рани по лицето

Средствата за тези цели са под формата на желе и мехлем. Първото се прилага върху мокра, течаща рана и създава антибактериален филм, поради което заздравяването настъпва много по-бързо. Сухите рани се намазват с мехлем, чиято мастна основа спомага за успешното завършване на регенерацията на тъканите на лицето.

На първия етап раната трябва да престане да сълзи, което се улеснява от желето, а след преминаването ѝ в сухо състояние тъканите трябва да се навлажнят и за това е по-подходящ мехлема, казва д-р Кондратиев.

За доброто заздравяване на всяка рана, включително и на лицето, трябва да се спазват две условия – това е правилото за асептика (предотвратяване на навлизането на микроорганизми в раната) и правилото за антисептика (унищожаване на микроорганизмите в раната).

Ако раната е по-дълбока, ако се касае за инфектирани пъпки или нещо подобно, тогава тя трябва да бъде правилно обработена, за да се предотврати навлизането на бактерии и различни микроорганизми. И ако са стигнали до там, значи трябва да се справите някак с тях. Освен това ръбовете на раната трябва да бъдат добре очертани, а не размити. Съответно, ако имате голяма диастаза, тогава раната трябва да бъде зашита, за да може да се излекува.

При всички положения, ако раната е зачервена и боли, дори и да не кърви, трябва да се посети лекар за консултация.

Важно!

Ако е по-сериозна, раната трябва да се обработи и зашие в рамките на първите 12 часа след нараняването, тъй като всяка рана(не само на лицето) се счита за условно замърсена. Грижата за раната включва промиване, смяна на превръзките и навременно отстраняване на конците (ако има такива), така че да не останат белези. Ако е необходимо, лекарят трябва да наблюдава лечебния процес, да предписва мехлеми, гелове или кремове. Ако всички тези условия са изпълнени, няма да има белези по лицето.

Обърнете внимание на желетата и мехлемите, които съдържат депротеинизирана хемодеривирана кръв от млечни телета. Това вещество стимулира процесите на регенерация и увеличава синтеза на колаген, което допринася за най-бързото зарастване на рани.

Източник: minikar.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар