Меланин – прави тен, но докарва и петна (как да ги избелим)

Пигментни петна по лицето се появяват по различни причини, най-честата от които е слънцето


Това се дължи както на прекомерното печене на плажа, така и на липсата на защита в града, докато отивате на работа. Ако сте със светъл тен или чувствителна кожа, петната се появяват буквално за седмица. Затова използването на козметика със защитен фактор е задължително. Става дума както за обичайния дневен крем, така и за тониращите.

Какво се случва в кожата?

Тя по принцип съдържа меланин – пигмент, който я предпазва от слънчевото въздействие. Точно той определя и красивия тен. По различни причини обаче в определени участъци неговата концентрация може да превиши нормата и тогава се появяват петна. Ако сгъстяването на меланин е в повърхностния слой, той се проявява под формата на лунички. По-голям проблем е събирането му в долните слоеве – тогава става на забележими тъмни петна.

Ще ги заличите успешно, ако сте наясно с причината

Домашните маски са най-ефикасни, когато петната са в резултат на излагане на слънце без защита. Ако са се появили въпреки положените усилия през лятото или в друг период от годината, трябва да се обърнете към дерматолог, който да изясни проблема и да предпише правилното лечение.

Как да се ориентирате сами дали имате различен от слънцето проблем?

Проверете хормоналното състояние на организма. Ако е нарушено, посъветвайте се с ендокринолог. Обърнете внимание на цвета на пигментните петна. Кафявите може да подсказват за проблем с черния дроб и жлъчката. Червеникавите сигнализират за лоша работа на стомаха. Жълтеникавите подсказват за нарушения в бъбреците. Петната може да се появят и при недостиг на витамини и минерали.

Домашните маски са в състояние да се справят с петната, предизвикани от слънцето

Най-лесният вариант е да използвате кисело мляко. Натривайте всеки ден лицето, като върху петната слагате няколко слоя. След 20 мин. измийте със студена вода.

Много добре избелва и изравнява тена маска от извара. При суха кожа използвайте обичайната, а при мазна – обезмаслена. Разредете я с минерална вода на каша и дръжте на лицето 15 минути. Ако петната са силно изразени или много, може да добавите няколко капки водороден пероксид.

Краставицата е традиционно избелващо средство

Може просто да натриете пигментните петна със сок. Или да си направите маска, като смесите настъргана краставица с няколко капки лимонов сок и кисело мляко. Ако кожата е силно дехидратира-на, сложете и някакво базово масло – зехтин, бадемово или кокосово.

Много добре избелва сок от магданоз

Може да изцедите сами или да си купите от аптеката масло. Натрийте с чист сок или го смесете с малко сметана, ако кожата ви не е прекадено мазна.

Козметичната глина също е ефикасна. Тя почиства кожата в дълбочина и помага за разрушаване на струпванията от меланин. Ако кожата ви е суха, глината силно дехидратира и след маската задължително я овлажнете.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар