Ламиниране на косата с желатин: домашни маски и съвети

Ламинирането на косъма е сред най-иновативните начини да предпазите и възстановите косата от вредното влияние на слънцето

Процедурата се прави най-често в салон със специални препарати. Но има домашни маски с желатин, с които можете да постигнете подобен ефект. Така ще заздравите изтънелия косъм, ще се справите с цъфналите връхчета, ще подхраните корените, ще върнете обема и блясъка на прическата си.

Желатинът представлява смес от протеини и пептиди. Те се получават чрез обработка на животински тъкани (кости, хрущяли, сухожилия), последвана от частична хидролиза на колаген. Представлява безцветна и прозрачна или с жълтеникав оттенък стипчива маса без вкус и мирис. Продуктът от животински произход се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката и козметологията. В маските за коса желатинът се използва като хранителна съставка. Хранителният продукт се продава в суха форма: прах, гранули, плочки. Под формата на добавка към хранителен продукт може да бъде обозначен с Е-441.

Полезни свойства

Ползите от желатина за косата и кожата се дължат на високото съдържание на рециклиран колаген в състава. При външно взаимодействие протеинът има възстановяващ и укрепващ ефект. Способността да задържа влага определя овлажняващите и подхранващи функции на биополимера. Висок резултат се постига в маски срещу косопад и чупливост.

Протеиновата основа е ефективна в състава на домашни решения за укрепване и стимулиране растежа на косата. Хидроксипролинът е универсална аминокиселина в състава на желатина, която в организма участва в процесите на самостоятелен синтез на колаген.

В комбинация с други микроелементи, аминокиселината има подмладяващ ефект, придава еластичност на тъканите на линията на косата и епидермиса. Универсалните полезни свойства ви позволяват да използвате желатинова маска за всеки тип коса. Лесно се намира, няма мирис, бърза разтворимост в течни основи, безпроблемно изплакване с вода – всичко това го прави широко използван в шампоани, балсами и маски за коса.

Как да ламинирате косата с желатин у дома?

• Общо укрепващо действие има маската само с желатин. Залейте 1 с.л. желатин с З с.л. студена вода. Сложете на водна баня да набъбне. Разпределете равномерно по косата. Затоплете с найлон и кърпа. След половин час измийте с подхранващ шампоан.

• Ще хидратирате пресушената коса с мляко. Разтворете желатина в него. Добавете по 10 мл витамини А и Е. Разнесете по косата и втрийте в корените. Затоплете и след час измийте с шампоан.

• Връща обема маска от равни количества набухнал желатин, безцветна къна, мед, горчица и 1 жълтък. Загрейте сместа на водна баня. Нанесете по косата. След час отмийте с хладка вода, а след това и с шампоан.

Източник: maska-volos.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар