Нов кръвен тест показва колко тежко може да прекарате COVID-19

Тестът може, например, да измери имунитета, независимо дали някой е развил ниво на защита

Новоразработен кръвен тест, който измерва специфичен имунен отговор в организма, може да помогне на лекарите да преценят колко защита има човек срещу Covid-19, според ново проучване.

Тестът, който се фокусира върху частта от имунната система, която осигурява дългосрочна защита, като подтиква тялото да „запомни“ вируса, може да помогне да се разбере сложната плетеница от имунитет срещу Covid, която сега съществува от човек на човек. Тестът може, например, да измери имунитета, независимо дали някой е развил ниво на защита от една или повече естествени инфекции или от ваксинации и бустерни ваксини.

Други, които може да имат много по-ниски нива на защита, тъй като са имунокомпрометирани, също биха могли да използват теста, за да оценят своята уязвимост и да видят как са реагирали на ваксините, каза Ернесто Гучионе, доцент по онкологични науки и фармакологични науки в Tisch Cancer.

„В идеалния случай това ще ви даде пълна картина на това къде стоите и цялостна картина на вашата имунна защита“, каза Гучионе, един от авторите на изследването, публикувано в понеделник в списание Nature Biotechnology.

Изследователите обясниха, че след това ще се фокусират върху клиничните изпитвания, за да получат одобрение както от Администрацията по храните и лекарствата, така и от Европейската агенция по лекарствата.

Тестът включва вземане на малка кръвна проба в клиника и смесването й с фрагменти от протеини от вируса. След това изследователите проверяват дали така наречените Т-клетки се активират в пробата.

Т-клетките са крайъгълният камък на дългосрочната памет на имунната система и обикновено чакат, докато открият присъствието на чужди нашественици. За разлика от нивата на антителата, които могат да намалеят след ваксинации или инфекции, Т клетките могат да си спомнят вирус години, а понякога и десетилетия по-късно. Независимо дали чрез ваксинации или инфекции, Т-клетките са подготвени да си „припомнят“ фрагменти от вирус, включително от варианти, които могат да избягват защитните антитела. Това означава, че Т клетките няма да спрат да се случи инфекция, но могат да предотвратят тежко заболяване на пациента от Covid.

Предишни проучвания установиха, че Т-клетките могат да разпознаят всички известни варианти, включително омикрон, но Гучионе каза, че това е активна област на изследване.

Учените продължават да усъвършенстват теста и изучават колко добре Т-клетките реагират срещу различни варианти.

„Данните, които излизат досега, са много обнадеждаващи“, каза той. „Добрата новина е, че развиваме имунитет срещу множество протеини от вируса и много от тях не са склонни да мутират от вариантите“.

Тестовете за откриване на Т клетки са предимно ограничени до лаборатории за изследователски цели и процесът обикновено е скъп и труден за извършване в голям мащаб, каза Гучионе. Новият комплект обаче е проектиран да се използва широко и резултатите обикновено могат да бъдат готови за по-малко от 24 часа, добави той.

Необходими са повече проучвания, но се очаква точността на резултатите да е сравнима с подобни тестове, провеждани в изследователски лаборатории.

Понастоящем тестът може да открие активирането на Т-клетките, но изследователите се надяват, че следващите версии може да са в състояние да предоставят по-големи подробности, каза Джорди Очандо, асистент по онкологични науки в Медицинския факултет Icahn и един на съавторите на изследването.

Провеждането на всеки тест струва приблизително 50 долара, но Очандо каза, че е възможно компаниите, които лицензират продукта, да включват надценка върху цената.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар