Не изхвърляйте люспите на лука, лекуват рак и бронхит

В почти всеки дом лукът е най-важният продукт в повечето ястия

Всяка година се произвеждат все повече лекарства за лечение на различни заболявания. Съвременният човек обаче често пренебрегва изпитаните от времето природни средства, които имат неоспорими лечебни свойства. Едно такова лечебно средство, което успешно е използвано още от Хипократ, най-великият лекар на Античността, са обелките на добре познатия на всички лук.

Опитът на многото поколения, живели след древногръцкия лекар, ни дава полезни рецепти и съвети как се използват луковите обелки за лечение на различни заболявания.

Те имат доста широк спектър на действие:

  • укрепват имунната система, повишават производството на антитела и надеждно защитават организма от въздействието на отрицателните фактори на околната среда.
  • борят се с вирусите и микробите, като по този начин се предотвратява развитието на настинки и усложненията, които

сезонните заболявания причиняват

В почти всеки дом лукът е най-важният продукт в повечето ястия. Много хора знаят, че в процеса на готвене понякога е полезно да се използва обвивката, която насища с витамини и придава апетитен цвят на супите.

Полезните свойства на луковата обвивка я направиха особено популярна и широко използвана в народната медицина. Много терапевтични ефекти на този продукт са получили научна обосновка и потвърждение за ефективност. Луковата обелка е добър източник на витамини: групи В, С, Е, РР, каротин, фибри, серни съединения, фруктани, антиоксиданта кверцетин и други флавоноиди.

Серните съединения в състава на люспите на лука подобряват притока на кръв и лекуват сърдечносъдовата система. А фруктаните

действат като пребиотици

тоест селективно стимулират растежа и дейността на полезните бактерии, които обитават дебелото черво.

Друго проявление на ползите за здравето от люспите от лук е способността му да привежда в ред работата на стомашно-чревния тракт при леки смущения и като цяло да има благоприятен ефект върху процеса на храносмилане.

Наличен е и голям брой микроелементи от периодичната таблица: калций, фосфор, магнезий, йод и много други. Такова разнообразие от полезни вещества обяснява ползите от люспите от лук и отварата от него при профилактиката и лечението на ракови заболявания.

Други терапевтични ефекти са слабително, тонизиращ ефект; холеретичен, анестетик, спазмолитично, отхрачващо средство, противораково, антисептик и др.

Чай от лук помага

да се отървете от главоболието

намалява кръвното налягане, подобрява зрението. За да си приготвите отварата, поставете малко количество от измитата обвивка в специална цедка за чай и я залейте с вряла вода. Това е може би най-лесният начин за приготвяне, като се запазва максималното количество полезни вещества на оригиналния продукт.

При мускулни крампи се препоръчва да се изпие чаша чай от лук преди лягане. Тази напитка също ще помогне на сърцето. При редовен прием се гарантира укрепването на сърдечния мускул, прочистването на съдовите стени от атеросклеротични плаки и други кардиологични ползи, както и превенция от рак.

Ако искате да си направите лечебно масло, изсипете фини люспи в съд от тъмно стъкло, полейте ги с масло – рициново, слънчогледово или маслиново, оставете да стои за няколко седмици на хладно и тъмно място, след което прецедете.

Също така е много просто

да си приготвите и лечебен мехлем

смесете люспите с малко чиста свинска мас, добавете и сок от лук. Поставете всичко в стъклен съд и съхранявайте на хладно място. Консистенцията трябва да е такава, че да е лесно да се размазва.

Противовъзпалителният ефект на луковите люспи спомага за борба с болести на пикочната система – пиелонефрит, нефрит, цистит, заболявания на гениталната област. При мъжете повишава потенцията, увеличава издръжливостта. Облекчава болките на жените в критичните дни, нормализира хормоналния фон, помага при аменорея – липса на менструация при жени в репродуктивна възраст.

Лучените люспи оказват магичен ефект върху косата, като подхранват и подобряват качеството на всеки косъм. Те блестят и придобиват лек слънчев кестенов отенък. Това е естествено оцветяване с нежно действие.

В допълнение към ускоряването на растежа на косата, такова средство ефективно се бори със себореята, предотвратявайки появата на пърхот.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар