Учени: Рибата и цветните плодове и зеленчуци са суперхрана за мозъка

Учените все още не знаят със сигурност какво причинява болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция

Отдавна е известно, че храната, която консумираме, определя предпазването ни от някои заболявания, доброто ни физическо състояние, но тя е от основно значение и за начина, по който функционира мозъкът ни. Онова, което ядем в ежедневието, има мощен ефект върху енергията на мозъка, върху начина, по който той се справя с поставените задачи, и върху цялостното настроение, категорични са експерти.

Учените все още не знаят със сигурност какво причинява болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция. И в момента няма лекарство, което да я лекува успешно, каза д-р Ума Найду, директор на хранителната и метаболитна психиатрия в Масачузетската многопрофилна болница. „Но“, каза тя, „можем да му повлияем на начина, по който се храним“.

Изследванията показват, че хората с определени състояния като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, затлъстяване и диабет са по-склонни от тези без такива състояния

да получат свързан с възрастта когнитивен спад

А рисковете от развитие на тези състояния могат да бъдат увеличени от лоша диета, което предполага, че има неща, които можем да направим, за да намалим шансовете за развитие на деменция.

Средиземноморската диета и диетата MIND, предимно растителна диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, диво уловена риба и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, насърчават хранене с пресни продукти, бобови растения и ядки, риба, пълнозърнести храни и зехтин. И за двете диети се твърди, действат в посока забавяне и дори

предотвратяване на болестта на Алцхаймер

Проучване установи, че тези, които най-близо се придържат към средиземноморската диета или диетата на MIND, имат 30 до 35% по-нисък риск от когнитивно увреждане, отколкото тези, които се придържат по-малко към тях.

Листните зеленчуци са пълни с хранителни вещества и фибри и някои солидни доказателства ги свързват с по-бавния когнитивен спад, свързан с възрастта.

В едно контролирано проучване, проведено в Израел, изследователи са направили мозъчни сканирания на повече от 200 души, които са били разделени на три диети. Те открили, че след 18 месеца тези, които са следвали „зелена“ средиземноморска диета – такава, богата на манкай (пълно с хранителни вещества зелено растение), зелен чай и орехи – са имали най-бавния процент

на свързана с възрастта мозъчна атрофия

Тези, които са следвали традиционната средиземноморска диета, която е по-малко растителна и позволява повече преработено и червено месо, са имали по-голям спад в обема на мозъка.

„Не мисля, че има чудодейни храни, но, разбира се, наистина е добре да се ядат плодове и зеленчуци“, каза д-р Алисън Райс, член на консултативния съвет по медицински, научни изследвания и скрининг на паметта към Фондацията за Алцхаймер на Америка.

Колкото по-цветни са продуктите в чинията ви, толкова по-добра е храната за мозъка ви. Изследователи са открили, че диети с високо съдържание на флавоноиди – естествени вещества, намиращи се в цветни плодове и зеленчуци, шоколад и вино

предпазват от болестта на Алцхаймер

Диетата MIND специално посочва горските плодове, добри източници на фибри и антиоксиданти, като имащи когнитивни ползи. По-възрастните жени, които ядат повече боровинки и ягоди, имат забавени темпове с до 2,5 г. на когнитивен спад.

Много видове морски дарове, по-специално мазната риба, са добри източници на омега-3 мастни киселини, които отдавна се свързват с по-добро здраве на мозъка и намален риск от свързана с възрастта деменция или когнитивно увреждане. Рибата е храна за мозъка. Според д-р Уилет около две до три порции на седмица ще осигурят практически цялата полза за здравето на мозъка.

Ядките, по-специално орехите, семената, пълнозърнести храни, бобови растения и зехтин многократно са свързвани с по-бавен когнитивен спад. Жените, които казват, че консумират

поне пет порции ядки на седмица

имат по-добри когнитивни резултати от тези, които не ядат ядки.

Пълнозърнестите храни, както и бобовите растения, като леща и соя, също изглежда имат ползи за здравето на сърцето и когнитивната функция. В едно проучване от 2017 г. на повече от 200 души в Италия на възраст 65 и повече години изследователите откриват връзка между консумацията на три порции бобови растения на седмица и по-високата когнитивна ефективност.

А зехтинът, основен компонент както на средиземноморската диета, така и на MIND, има силна връзка със здравословното когнитивно стареене. Едно проучване от 2022 г. на повече от 92 000 възрастни в САЩ установи, че по-високият прием на зехтин е свързан с 29% по-нисък риск от смърт от невродегенеративно заболяване и с 8 до 34% по-нисък риск от смъртност като цяло – в сравнение с тези, които никога или рядко консумират зехтин.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар